Каплан II Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каплан II Ґерай
Народився 1739
Помер січень 1771
Рід Ґераї
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
25 лютого 1770 — січень 1771
Попередник Девлет IV Ґерай
Наступник Максуд Ґерай

Каплан II Ґерай (1739—січень 1771 [Архівовано 11 вересня 2016 у Wayback Machine.]) — кримський хан у 1770—1771 р.р. з династії Ґераїв, наступник Девлета IV Ґерая, попередник Максуда Ґерая.

Син Селіма II Ґерая. Був нуреддином при Арслані Ґераї і Киримі Ґераї.

У перші місяці правління безуспішно намагався виправити ситуацію на російському фронті в Придунав'ї і після серії невдалих військових кампаній відправився до Криму. Тут вжив заходам з організації оборони від імовірного нападу, готуючи спорядження і запаси для ведення війни.

Незабаром Каплан II отримав вісті про перехід на сторону Росії едисанських ногайців і сам отримав подібну ж пропозицію. Хан з обуренням відкинув її, але позиція правителя не знайшла однозначної підтримки серед кримських беїв, які намірилися за допомогою росіян скинути залежність від Османської імперії і відродити незалежність ханства.

Очевидно, під впливом беїв хан згодом змінив свою думку з даного питання — з'явилися відомості про його прихильне відношення до ідеї незалежності. Між ханом і росіянами відбувся обмін посланнями. Як говорили, Каплан II зважився на це заради порятунку держави від загрози прямого озброєного захоплення.

Незабаром після цього хан отримав відставку і відправився до Османської імперії. Помер від чуми у віці 32 років.

Грошова реформа[ред. | ред. код]

Грошова реформа у Кримському ханстві, здійснена ханом Капланом II Гераєм у 1770 році. Реформа була нівельована його наступниками. Є однією з найменш досліджених проблем історії Кримського ханства.

Література[ред. | ред. код]

  • Гайворонский Алексей. Созвездие Гераев. — Симферополь, 2003 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]