Грошовий потяг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вагон грошового потяга в транспортному музеї Нью-Йорка. Вагон використовувався в метро Нью-Йорка до 2006

Грошовий потяг — це один або кілька вагонів, які використовуються для збору плати за проїзд зі станцій метро та доставки в центр для обробки. Цей поїзд, як правило, використовується для перевезення мішків з грошима, що охороняються поліцією для запобігання грабежів.

В метро Нью-Йорка, «грошові поїзда» вперше згадуються в 1905, через рік після відкриття системи метро. Вагони цих поїздів були переобладнані зі списаних вагонів метро[1].

Використання поїзда було необхідне через труднощі доставки грошей наземними видами транспорту. Так як поїзд метро може досягти будь-якої станції, він може використовуватися для збору грошей з автоматів з продажу квитків.

У 1995 знятий американський трилер «Грошовий поїзд», який зображає пограбування такого поїзда.

Платіжний вагон[ред. | ред. код]

В Австралії зворотна ситуація сталася в Управлінні залізниць Нового Південного Уельсу[en]. Невеликі вагони з автономним живленням використовувалися для доставки зарплати співробітникам віддалених залізничних станцій, а також для підтримки бригад робітників, які працюють на лініях. Ця система експлуатувалася до появи електронних платежів в 1980-х.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vandam, Jeff (31 грудня 2006). Cash and Carry. New York Times (англ.). Процитовано 24 грудня 2010.
  2. Ca$h On Track, The Story of the Rail Pay Bus. NSW Rail Heritage (англ.). www.nswrailheritage.com.au. Архів оригіналу за 8 грудня 2010. Процитовано 4 січня 2011.