Грошовий сурогат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Грошовий сурогат — будь-які платіжні документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від справжніх грошей тим що не виконують функцій

як засобу заощадження, не мають абсолютну ліквідність, втрачають свою цінність при повторному використанні, мають обмежений обіг.

Поява грошових сурогатів зазвичай не  є результатом вільної конкуренції. А є примусовою складовою під страхом покарання. І в зв'язку з їхнім обезціненням з часом не є вигідним в користуванні. Якщо гроші не виконують хоча б одну з цих функцій, то скоріше всього це є грошовий сурогат. Та який примусово нав'язується людям за допомогою впливу держав.

Наслідки грошових сурогатів для економіки[ред. | ред. код]

Фінансові кризи є наслідком емісії грошових сурогатів і фінансової політики регуляторів в межах державної фінансової системи.

Наповнення ринку новими грошима, та зміщення рівноваги проявляється у вигляді поступового підвищення цін. Все це ми бачимо щодня, воно розтягнуте в часі, і тому не викликає критичного обурення у людей. Наповнення ринку новими грошима та їх знецінення не викликає супротиву

Крім штучної інфляції, спричиненої державним друкарським верстатом і як наслідок, постійним знеціненням державних грошових сурогатів, паперові гроші мають купу недоліків і незручностей.

  • відсутність розмінної монети, решти. На ринках, в магазинах, супермаркетах, всюди не має чим віддати решту. Продавцям необхідно шукати де обміняти купюри.
  • паперові гроші часто пошкоджені і брудні, мають вигляд брудної ганчірки, об яку витирали ноги. На решту дають напіврозірвані купюри, які потрібно підклеювати або повертати зі скандалом.
  • на купюрах купа бактерій, вірусів, грибків, які можуть спричинити хвороби.


Ознаки справжніх грошей

  • Грошові одиниці не повинні відрізнятись одна від одної. Вони повинні легко ділитись на частини, щоб вимірювати певну міру товару.
  • Вони повинні бути компактними для зручності в транспортуванні, та використанні
  • Довговічність грошей. Повинні бути стійкими до фізичних, та хімічних впливів.
  • Повинні бути в обмеженій кількості. Бо кількість грошових одиниць до кількості одиниць товару буде збільшуватись, і гроші будуть втрачати свої функції (інфляція).

Історія виникнення грошей[ред. | ред. код]

Чотири мільярди років тому, коли тільки зароджувалось життя на Землі живі організми потребували певні товари, які забезпечували їх існування. Рослини пристосовувались, отримували енергію сонця та певні речовини з ґрунту, тварини отримували необхідну їжу пожираючи слабших тварин або їли рослин.

Що вигідніше? Отримати необхідні ресурси через конфлікт або ж домовитись з власником товару про взаємовигідний обмін товарами?

Вперше істота Homo Sapiens вирішив проблему небезпечних конфліктів на Землі - економічні взаємовигідні стосунки. Добровільний обмін товарами та послугами стало великим поштовхом до великих відкриттів. Вогонь, писемність, колесо. А ті племена які вирішували цю проблему через конфлікт зупинились в розвитку.

В племенах Homo Sapiens були бартерні взаємовідносини тобто (товар-товар). Але внаслідок подальшого розвитку різноманітність товарів зростала, кількість обмінів теж зростала. При великій кількості товарів та актів товарообміну ставало все складніше та складніше знайти покупця-продавця. Щоб отримати необхідний товар в обмін на свій товар, необхідно було здійснити цілий ланцюг операцій товарообміну. Виникає потреба в засобі обміну який потрібно всім.

Почали використовувати такі товари як сіль, мушлі, хутро, зерно, чай, тютюн, рідкісні камені, або великі кам'яні брила, та багато інших предметів. Користь від цих товарів була в тому щоб використовувати їх в якості грошей. Щоб зручніше було отримати необхідний товар не роблячи при цьому цілий ланцюг товарообміну. При подальшому розвитку суспільства найкращим засобом стало золото, срібло, та інші метали. Паралельно в процесі ще складнішому процесі обмінів в суспільстві виникла потреба в обліку боргів, які записувалися на дощечках у вигляді карбувань на кам'яних, дерев'яних або глиняних табличках. Так був уже певний облік за всіма процесами людей.

Вперше в житті в процесі еволюції мушлі змінивши на золото, тепер золото змінить цифровий актив - крипто валюта. Яка є навіть більш вигіднішою ніж золото. По 5-ти критеріям якостей грошей що я описав зверху. Адже більш зручного дива ще на світі не було коли за мікросекунди зі швидкістю електричного сигналу гроші летять в іншу точку планети, а в майбутньому може й на іншу планету.

Ознаки шахрайства з грошовими сурогатами[ред. | ред. код]

Наприклад в системах по перерозподілу грошових коштів, ви передаєте кошти іншим особам. Здійснити повернення своїх коштів ви можете тільки за згодою організаторів і у відповідності до створених ними правил, які вони контролюють та можуть змінити в будь-який момент.

В системах з перерозподілу економічних благ, регулятор контролює купівельну здатність належних йому “грошей” (навіть якщо вони лежать у вашій кишені) через їх емісію та різноманітні правила, тобто фактично регулятор контролює цінність вашої праці і ціну економічних благ, які ви створюєте.

Справжні гроші децентралізовані, і не мають структури, в межах якої відбувається перерозподіл коштів або економічних благ.

Посилання[ред. | ред. код]