Груніон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Груніон

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Атериноподібні (Atheriniformes)
Родина: Atherinopsidae
Рід: Leuresthes
Вид: Груніон
Leuresthes tenuis
(Ayres, 1860) [1]
Синоніми
*Atherinopsis tenuis Ayres, 1860
  • Leuresthes crameri Jordan & Evermann, 1896
Посилання
Вікісховище: Leuresthes tenuis
Віківиди: Leuresthes tenuis
ITIS: 166014
NCBI: 355514

Груніон[2] (Leuresthes tenuis) — вид риб з родини Atherinopsidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на сході Тихого океану вздовж узбережжя Каліфорнії від Монтерей-Бей (США) на південь до Нижньої Каліфорнії (Мексика). Також трапляється в Каліфорнійській затоці. Його глибина коливається від поверхні моря приблизно до 18 м.

Опис[ред. | ред. код]

Довга струнка риба з глибоко роздвоєним хвостом. Спинний плавець складається з двох частин і має п'ять-сім шипів та дев'ять-десять м'яких променів. Початок анального плавця знаходиться відразу під першим спинним плавцем і має від двадцяти одного до двадцяти чотирьох м'яких променів. Зверху тіло зеленуватого забарвлення, а знизу сріблястого. На щоці є синя пляма, а збоків тіла — сріблясто-блакитна смуга. Максимальна довжина риби досягає 19 см. Статевозрілим груніон стає при довжині 12 см. Максимальний вік — 8 років.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Дорослі особини живуть у прибережних водах, зазвичай на поверхні або поблизу неї вздовж відкритого узбережжя та в затоках. Нереститься вночі на піщаних пляжах під час максимальних припливів навесні та влітку. Самиця закопує ікру у вологий пісок. Мальки вилуплюються приблизно через 15 днів під час наступної серії припливів. Самиці нерестяться від 4 до 8 разів протягом сезону.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bailly, Nicolas (2015). Leuresthes tenuis (Ayres, 1860). World Register of Marine Species. Процитовано 31 грудня 2015.
  2. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 14

Джерела[ред. | ред. код]