Групові вимірювальні устаткування на свердловинах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Групові вимірювальні устаткування на свердловинах (англ. satellite measuring group unit; нім. Gruppenmessenanlagen f pl) — устаткування для автоматичного вимірювання дебіту групи свердловин і кожної свердловини зокрема в умовах однотрубної системи збирання нафти і газу, для контролю за роботою окремої свердловини, за наявністю подавання рідини, а також для автоматичного, або за командою з диспетчерського пункту, блокування свердловин або устаткування в цілому під час виникання аварійних ситуацій.

Групові вимірювальні устаткування поділяються: за методами вимірювання дебіту рідини — об'ємні, вагові, масові; за режимом вимірювання — з почерговим або одночасним підключенням свердловин (групи свердловин); за кількістю вимірюваних параметрів — однопараметрові (дебіт рідини), двопараметрові (дебіт нафти і води або дебіт нафти і газу), трипараметрові (з контролем продуктивності по нафті, газу та воді).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Бойко В. С., Бойко Р. В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. Тт. 1-2, 2004—2006 рр. 560 + 800 с.