Губені Юрій Едвардович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Губені Юрій Едвардович
Файл:Губені 1.jpeg
Народився 12 вересня 1960(1960-09-12) (63 роки)
м. Угнів, Сокальський р-н, Львівська обл..
Країна Україна Україна
Національність чех
Alma mater Львівський сільськогосподарський інститут
Галузь аграрна економіка, економічна політика
Заклад Львівський національний університет природокористування
Вчене звання Професор, академік УАЕН
Науковий ступінь Доктор економічних наук

Юрій Едвардович Губені — український вчений в галузі сільського господарства. Доктор економічних наук, професор кафедри права і підприємництва Львівського національного аграрного університету. Заступник редактора журналу «Аграрна економіка» (м. Львів), Голова Ради Інституту аналізу державної та регіональної політики (м. Луцьк).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 12 вересня 1960 року в містечку Угнів Сокальського району Львівської області. З 1990 року мешкає у Радехові на Львівщині.

Закінчив з відзнакою економічний факультет Львівського сільськогосподарського інституту (1986 р.), працював головним економістом сільськогосподарського підприємства в Локачинському районі на Волині (1986-1990 роки).

З 1990 року на науково-педагогічній роботі у Львівському національному аграрному університеті. У 1994 році захистив дисертацію кандидата економічних наук, з 1996 року — доцент кафедри організації виробництва і агробізнесу. У 2005 році захистив дисертацію на отримання наукового ступеню доктор економічних наук, з 2006 року — професор кафедри права і підприємництва. Завідувач кафедрою, член вченої ради факультету та університету, член спеціалізованої ради по захисту дисертацій.

З 2010 року академік (дійсний член) Академії економічних наук України. Заступник редактора журналу «Аграрна економіка».

Автор понад 280 наукових та навчально-методичних праць, з них — 3 підручників, 8 навчальних посібників, 7 монографій. Автор понад 70 публіцистичних творів з питань економіки та аграрної політики.

Відомий в країнах Центральної та Східної Європи спеціаліст з питань аграрних трансформацій, агробізнесу та підприємництва. Учасник багатьох міжнародних та зарубіжних конференцій.

Основні напрями наукових досліджень — науково-методологічні основи формування аграрної політики в постсоціалістичних країнах, становлення підприємництва і агробізнесу, розвиток сільських територій.

Член Всеукраїнського конгресу економістів-аграрників, член Спілки економістів України. Керівник або науковий консультант багатьох науково-дослідних та консультаційних проектів.

Одружений, виховує двох дітей. У 2005-2010 роках — депутат Радехівської міської ради, голова постійної комісії з питань економіки, планування і бюджету.

Основні публікації[ред. | ред. код]

  • Губені Ю. Е. Організація агробізнесу і підприємництва. Курс лекцій. Навчальний посібник. — Львів: ЛДАУ, Українські технології. — 1998. — 149 с.
  • Губені Ю. Е. Основи підприємництва і агробізнесу: Навчальний посібник — Львів: Українські технології. — 2002. — 246 с.
  • Губені Ю. Е., Ільчук М. М., Збарський П. В., Іщенко Т. Д. та інші Основи підприємницької діяльності та агробізнесу: Навчальний посібник / За редакцією М. Ільчука. — К.: Вища освіта. — 2002. — 398 с.
  • Губені Ю. Е., Березівський П. С., Михалюк Н. І. Організація виробництва і підприємницької діяльності в аграрних формуваннях: Навчальний посібник /За ред. П. Березівського. — Львів: Українські технології. — 2002. — 536 с.
  • Губені Ю. Е. Аграрна реформа в Чеській Республіці: від «оксамитової революції» до європейської інтеграції. Приклад гідний наслідування. — Львів: Українські технології. — 2002. — 368 с.
  • Hubeni Yuriy. Agriculture of Ukraine: on Way to New Strategy // Zagranični obchod a globalizačni procesy // Collection of papers of international scientific conference PEF ČZU «AGRARIAN PROSPECTS XV». — Prague, 2006. — part I. — Р. 186-191.
  • Трансформація сільського господарства та села: ювілейний збірник наукрвих статей /за ред. Ю. Е. Губені. — Л.: ЛНАУ, 2010. — 420 с.
  • Губені Ю. Е. Підприємництво: навчальний посібник. — Львів: Українські технології. — 2012. — 572 с.
  • Організаційно-економічні та правові проблеми розвитку сільського господарства та сільських територій: Збірник наукових доповідей та статей. Ювілейне видання /за ред. Ю. Губені та С. Матковського. — Львів: Українські технології. — 2012. — 468 с.

Джерела[ред. | ред. код]