Гульман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гульман

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Сірий лангур (Semnopithecus)
Вид: Гульман
Semnopithecus entellus
(Dufresne, 1797)

Посилання
Вікісховище: Semnopithecus entellus
Віківиди: Semnopithecus entellus
EOL: 310623
ITIS: 573059
МСОП: 39832
NCBI: 88029
Fossilworks: 232625

Гульман[1] або хануман[2] (лат. Semnopithecus entellus) — примат з роду Semnopithecus родини мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Це тонкі, довгохвості тварини. Хутро переважно жовтувато-оранжеве. Спина і кінцівки сіро-коричневі, руки і ноги чорного кольору. Голе лице чорного кольору і має типові для роду надбрівні дуги.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індія (Біхар, Орісса); введений: Бангладеш. Він знаходиться в найрізноманітніших місцях проживання, в тому числі поруч з людським житлом на висоті до 400 м.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Гульман в основному наземний, листоїдний, і денний. Тварини зазвичай живуть в гаремних групах, що складаються з одного самця, кількох самиць і потомства. Іноді зустрічаються змішані групи (кілька самців і самиць); інші самці часто утворюють холостяцькі групи. Крім листя їдять плоди, бруньки, кору і трави, але іноді й комахи.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози: інтенсивне сільське господарство, втрата середовища існування, конфлікти людина-тварина і пожежі. Від полювання на їжу недавно поселеними людськими популяціями в штаті Андхра-Прадеш і Орісса дуже нестримні і багато популяцій S. entellus страждають локально. Цей вид занесений в Додаток I СІТЕС. Цей вид зустрічається принаймні в 7 природоохоронних територіях: англ. Achanakmar Sanctuary, англ. Bhitarkanika National Park, англ. Chandaka-Dampara Sanctuary, англ. Gomarda Sanctuary, англ. Palamau Sanctuary, англ. Valmiki National Park, англ. Valmiki Sanctuary.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кістяківський О. Б. Індо-Малайська біогеографічна область // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  2. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення Підписана у Вашингтоні, округ Колумбія, 3 березня 1973 р. Виправлена в Бонні 22 червня 1979 р. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]