Гумба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гумба
Історія появ
Ігрова серія Mario
Дебют Super Mario Bros.
Ідея Сігеру Міямото
CMNS: Гумба у Вікісховищі

Гу́мба (яп. クリボー, Курібо:, англ. Goomba) — злий гриб, придуманий для ігрової серії Mario. Присутні практично у всіх іграх серії. Їх японське ім'я «Курібо» перекладається як «каштанова людина»[1]. «Gomba» на угорській означає «гриб». Слово «Гумба» в американському варіанті англійської позначає образливий термін для італо-американця.[2]

Концепція та історія створення[ред. | ред. код]

Гумбо були придумані в 1985 році під час створення гри Super Mario Bros.. Коли гра пройшла заключне тестування, розробники задумалися над тим, що в ній відсутні слабкі вороги, які не потребують особливих навичок для їх знищення, тому в гру в терміновому порядку були додані дані персонажі, прототипом яких став гриб шіїтаке[3]. Так як на картриджі залишалося дуже мало місця, то Гумб довелося зробити якомога простіше. Зробили простий коричневий ромб з найпростішою анімацією в 2 кадри. З тих пір гриби Гумба знайшли безліч різновидів і зустрічаються майже у всіх наступних іграх.

Гриби шіїтаке, на основі яких був створений Гумба. Капелюшок і ніжка шіїтаке мають ті ж самі кольори, що й Гумба.

У гумб великі очі, довгі брови, ікласті роти і дві округлі ноги. У передачах і журналах Dendy їх зазвичай називали совами. Це найбільш примітивні вороги, які знищуються одним стрибком, багато хто з них навіть не вміли гальмувати перед обривом. У наступних іграх з'явилися літаючі гумби, великі гумби, різнокольорові гумбо і т. д. Але суть їх не змінилася. В Super Mario World гумби набули кулястої форми і змінили японське ім'я (яп. クリボン). У цій же грі вони не можуть бути розчавлені. стрибок на них приголомшує їх, що дає Маріо кинути приголомшеного Гумба на ворога, перемігши їх обох.

Екранізації[ред. | ред. код]

У Супершоу супербратів Маріо зустрічалися гумбо-мумії і гумбо-наглядачі. У кінофільмі Супербрати Маріо гумбами називали дееволюціонувавших мешканців паралельного світу. Перетворившись на гумба, вони ставали величезними, тупими і слухняними солдатами Боузера.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Greenspan, Sam. 11 Origins of 11 Super Mario Characters' Names. 11 Points. Архів оригіналу за 28 грудня 2014. Процитовано 28 грудня 2014.
  2. Merriam Webster dictionary definition of Goombah. Merriam Webster. Архів оригіналу за 3 лютого 2015. Процитовано 25 лютого 2015.
  3. Iwata Asks: New Super Mario Bros. Wii Volume 2. Nintendo. Архів оригіналу за 17 грудня 2009. Процитовано 14 травня 2016.