Гурницька Наталія Зенонівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наталія Гурницька
Народилася 7 вересня 1967(1967-09-07) (56 років)
Львів, УРСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність письменниця
Alma mater Економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка
Мова творів українська
Жанр роман

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Наталія Зенонівна Гурницька (нар. 7 вересня 1967, Львів) — українська письменниця.

Життєпис[ред. | ред. код]

Після закінчення економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка протягом тривалого часу працювала за фахом.

Мешкає з родиною у Львові.

Творчість[ред. | ред. код]

Дебютний роман Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону» — драматична історія забороненого кохання юної дівчини-сироти до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Львова XIX сторіччя, став одним із лідерів продаж в Україні за рейтингом книгарень[1]. На його створення письменницю надихнула історія бабусі Андрея Шептицького Софії Яблоновської[2]. Перший тираж цього роману Наталія видала власним коштом. Обкладинку робила її донька, папір подарував тато, обкладинку друкував колега чоловіка. Книга вийшла накладом приблизно у 600 примірників і розповсюджувалася тільки на Форумі видавців і через єдину книжкову крамницю. Потім за порадою Олени Печорної Гурницька віддала роман у видавництво «Клуб сімейного дозвілля», який взяв книгу до друку. Потім було ще декілька перевидань і загальний тираж роману сягнув понад 100 000 екземплярів. Популярною стала також наступна книга Гурницької «Мелодія кави у тональності сподівання», яка стала продовженням першої. Український культурний фонд виділив кошти на зняття серіалу за цими двома романами[1]. Письменниця працює і над третьою частиною трилогії.

Наступним романом Наталії Гурницької став «Багряний колір вічності» — книга про часи, коли відбулася радянська анексія західноукраїнських земель, часів довоєнного Львова і до сьогодення. Сюжет книги перетинається з подіями Революції гідності, АТО. Роман є окремою книгою від попередніх двох, але його головна героїня є праонукою головної героїні перших двох романів[1].

Наталія Гурницька також є співавторкою книги «Львів. Кава. Любов» разом з Галиною Вдовиченко, Дарою Корній, Вікторією Гранецькою, Нікою Нікалео та Тетяною Белімовою та іншими[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Любов Загоровська (07.05.2020). Наталія Гурницька: «Хочеться написати ретророман про довоєнний Львів». Generation Ї. Архів оригіналу за 22 квітня 2021.
  2. Юлія Короленко (27.10.2019). «Надихнула доля бабусі Шептицького»: Наталія Гурницька про роман, за яким у Львові знімають серіал. Galnet.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Львів. Кава. Любов. «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля». Архів оригіналу за 24 червня 2021.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]