Гусаковський Всеволод Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гусаковський Всеволод Володимирович
Народився 1904
Царське Село, Санкт-Петербурзька губернія, Російська імперія
Помер 1948
Лазовський район (Приморський край), Приморський край, РРФСР, СРСР
Діяльність ентомолог, поет
Галузь гіменоптерологія і ентомологія
Alma mater 2-а Костромська гімназіяd
Науковий ступінь кандидат біологічних наук
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Gussakovskij».

Vsevolod Vladimirovich Gussakovskij на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Гусаковський Всеволод Володимирович (рос. Всеволод Владимирович Гуссаковский; 1904—1948) — російський ентомолог, гіменоптеролог, провідний фахівець з жалких перетинчастокрилих. Описав близько 500 нових видів, підвидів і пологів. Ще більше 100 таксонів було названо ім'ям gussakovskii як визнання його заслуг.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився жовтні 1904 року у Царському Селі у сім'ї дворянина. Батько офіцер-артилерист Володимир Леонідович, кавалер трьох Георгіївських хрестів, учасник трьох воєн: російсько-китайської, російсько-японської та першої світової. Мати Марія Олександрівна.

У 1922 році закінчив школу II ступеня в Костромі, де пройшли його ранні роки. У 1924 році закінчив лісовий факультет Землевпорядного та лісового інституту. 1936 року присуджено вчений ступінь кандидата біологічних наук без захисту дисертації. У 1934—1946 роках науковий співробітник Інституту зоології та паразитології Академії наук Таджицької РСР у Сталінабаді (нині Душанбе).

У 1946 році переїхав до Ленінграда, щоб працювати в Зоологічному інституті АН СРСР (ЗІН). Однак, не маючи в квартирі, він часто ночував у ЗІНі, у знайомих, і врешті його влаштували «кутовим мешканцем» до прибиральниці інституту Манефи Єгорівної Денисової (майбутньої офіційної дружини, яка жила в однокімнатній квартирі в будинку інституту). Але оскільки він не мав прописки, офіційно його в штат ЗІН так і не взяли. Тому влітку 1948 року він з дружиною поїхали на Далекий Схід. Влаштувався у Судзухінський (нині Лазовський) заповідник науковим співробітником. Він знав кілька мов, особливо латинську, німецьку та французьку, був чудовим колектором комах. Але часто страждав на напади епілепсії.

Помер у 1948 році від важкої хвороби в Лазовському заповіднику (у селищі Валентин за 15 км на північ від бухти Тачингоу, Приморський край). За іншою версією загинув на Хабаровському залізничному вокзалі, впавши під час нападу епілепсії і вдарившись головою об рейки.

Внесок[ред. | ред. код]

Був великим фахівцем з жалких перетинчастокрилих, у тому числі, з ос Spheciformes, а також з інших ос (Pompilidae, Vespidae) і бджіл (Apoidea), їздців і пильщиків (Symphyta). Автор двох перших у своєму роді фундаментальних монографій про пильщиків у серії Фауна СРСР. Розділ про жалких комах Aculeata в класичній книзі Холодковського «Курс ентомології, теоретичної та прикладної» (1931) був довірений йому як провідному фахівцеві. Він відкрив і вперше для науки описав близько 500 нових таксонів: 28 родів та підродів, 479 видів та підвидів. Більше 100 таксонів були названі на його честь (57 видів перетинчастокрилих, 29 двокрилих, 13 жуків та інші, наприклад, оса Priocnemis gussakovskii).

Примітки[ред. | ред. код]