Гуска домашня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гуска домашня

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anseridae)
Підродина: Гусеві (Anserinae)
Рід: Гуска (Anser)
Вид: A. anser & A. cygnoides
Підвид: A. a. domesticus & A. c. domesticus
Anser anser domesticus & Anser cygnoides domesticus
Linnaeus, 1758
Синоніми
Anser domesticus
Посилання
Вікісховище: Domesticated geese

Гуска домашня або гуска свійська — одомашнена форма гусей. Розводиться заради м'яса, жиру, пір'я і печінки.

Походження та історія одомашнення[ред. | ред. код]

Серед інших птахів домашні гуси відрізняються тим, що походять відразу від декількох диких видів. Найбільший вплив на їх породоутворення дали дикі сірі гуси, що мешкають повсюдно на просторах Євразії. Саме від цього виду походить переважна більшість сучасних порід. У Східній Азії деякі породи ведуть своє походження від дикого гусака-сухоноса, що мешкає в Азії і не зустрічається в Європі. Нарешті, в північних районах Європи кілька місцевих маловідомих порід отримано гібридизацією домашніх гусей з дикими білолобими гусьми, що живуть в тундрі.

У цих птахів не було єдиного осередку одомашнення, цей процес проходив одночасно в різних районах Європи та Азії. Приручення гусей сталося набагато пізніше одомашнення курей, качок, голубів — це сталося близько 3000 років тому. Якщо приручення інших домашніх птахів було приурочено до південних теплих регіонів, то гуси в першу чергу були одомашнені на півночі. Найдавніші осередки одомашнення знаходяться на території сучасної Німеччини, на узбережжях Балтійського і Північного морів, приблизно в цей же час гуси були одомашнені (незалежно від германців) в Стародавній Греції, Римі, Китаї. З цих осередків домашні гуси поступово поширилися в сусідні країни, потім зона їх поширення охопила всю Євразію. У колоніальний період гуси були завезені на інші континенти, але великої популярності там так і не досягли. Зараз найвища чисельність гусей спостерігається як і раніше в районах історичного одомашнення — Північній і Західної Європі, Китаї, трохи менше їх в інших країнах Азії, Італії, Східній Європі, відносно небагато в США, в інших країнах гуси нечисленні.

Характеристика[ред. | ред. код]

Гуси вважаються дуже високопродуктивними птахами. Це травоїдні птахи, які здатні для приросту м'яса і пір'я використовувати дуже простий рослинний корм біля водойм. Більшу частину корму вони отримують за рахунок пасовиськ. Піклуються про своє потомство від несіння і висиджування яєць до набуття гусятами самостійності. Під час примусового відгодовування гуси дають великий приріст ніжного жиру та велику жирну печінку. Несучість гусок залежить від їхньої породи та годування, а також від того, де виводяться гусята — під квочкою чи в інкубаторі. Найдешевше розведення гусей на природних пасовиськах і при використанні гуски як квочки для висиджування та виведення гусят.

Породи гусей[ред. | ред. код]

Породи домашніх гусей:[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]