Гуто Пашко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гуто Пашко
2007
Народився 27 травня 1976(1976-05-27) (47 років)
Діяльність кінорежисер

Гу́то Пашко́ (порт. Guto Pasko, Guto Pasco; *27 травня 1976(19760527)) — бразильський кінорежисер українського походження; президент Асоціації відео та кінематографії штату Парана, національний директор бразильської Асоціації документального кіно; власник студії та акторської агенції GP7 Cinema.

Біографія[ред. | ред. код]

Гуто — найстарша дитина в родині з 11 дітей, 5-е покоління переселенців з Тернопільщини.

Народився 27 травня 1976 року неподалік міста Прудентополіс (штат Парана, Бразилія).

Виховувався на традиційних українських мовних, моральних, етичних і релігійних засадах.

Після навчання — відзняв документальний фільм «Made in Ucrania. Українці Парани» (порт. «Made In Ucrania - Os Ucranianos no Paraná»), що розповідає про сучасний стан української діаспори в штаті Парана.

Всього він відзняв п'ять фільмів на українську тематику. Серед них «Іван-назад в минуле» та «Село»[1].

Згодом — знаний український громадський та політичний активіст у Бразилії, балотувався в депутати на місцевих виборах від Народної соціалістичної партії (PPS).

Станом на осінь 2008 року обіймав такі посади: президент Асоціації відео та кіно штату Парана (AVEC); директор Національної реорганізації бразильської Асоціації документального та короткометражного кіно (ABD Nacional); директор Форуму культурних представництв міста Куритиба; член муніципальної ради з питань культури міста Куритиба.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ego_adm (15 січня 2020). Гуто Пашко: «Життя української громади в Бразилії є дуже герметичним – до 11 років я не знав португальської мови». Егоїст (укр.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2021. Процитовано 9 жовтня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]