Гутурама чагарникова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гутурама чагарникова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Гутурама (Euphonia)
Вид: Гутурама чагарникова
Euphonia affinis
(Lesson, 1842)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Euphonia affinis
Віківиди: Euphonia affinis
ITIS: 560009
МСОП: 22722700
NCBI: 504885

Гутура́ма чагарникова[2] (Euphonia affinis) — вид горобцеподібних птахів родини в'юркових (Fringillidae). Мешкає в Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 9 см, вага 8,5-12,8 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців голова, горло, спина, крила і хвіст синювато-чорні, нижня частина грудей, живіт і гузка золотисто-жовті, на лобі золотисто-жовта пляма. Самиці мають переважно коричнювато-сіре забарвлення, спина і крила у них більш сірі, крила і хвіст мають чорнуваті края. Обличчя і нижня частина тіла у них охристі, нижня частина живота жовтувато-оранжева. Очі темно-карі, дзьоб і лапи чорнуваті.

Чагарникова гутурама

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • E. a. olmecorum Dickerman, 1981 — східна Мексика;
  • E. a. affinis (Lesson, R, 1842) — від південної Мексики до північно-західної Коста-Рики.

Euphonia godmani раніше вважався підвидом чагарникової гутурами, однак був визнаний окремим видом.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чагарникові гутурами мешкають в Мексиці, Гватемалі, Белізі, Гондурасі, Сальвадорі, Нікарагуа і Коста-Риці. Вони живуть в сухих і вологих чагарникових запростях і рідколіссях, на полях і плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються поодинці або парами, переважно на висоті до 1000 м над рівнем моря. Живляться переважно ягодами омели і плодами фікусів, а також іншими ягодами і плодами, доповнюють свій раціон дрібними комахами та іншими безхребетними. Сезон розмноження триває з листопада по травень. Гніздо кулеподібне, будується самицею і самцем, розміщується в чагарниках. Воно складається з зовнішньої частини, сплетеної з гілочок і рослинних волокон і внутрішної, встеленої мохом, пухом або іншим м'яким матеріалом. В кладці від 2 до 5 білих яєць, поцяткованих бурими плямками. Інкубаційний період триває приблизно 2 тижні. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще деякий час. Насиджує лише самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Euphonia affinis. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 11 червня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 11 червня 2022.