Гюльсюн Сагламер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гюльсюн Сагламер
тур. Gülsün Sağlamer
Народилася 1945
Трабзон, Туреччина
Країна  Туреччина
Діяльність архітекторка, викладачка
Alma mater Стамбульський технічний університетd
Кембриджський університет
Заклад Стамбульський технічний університетd

Гюльсюн Сагламер (тур. Gülsün Sağlamer; нар. 1945) — турецька викладачка та архітекторка. Академік, перша жінка-ректор в Туреччині, президент Європейської асоціації ректорок.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1945 році в турецькому місті Трабзон. Після завершення початкової та середньої освіти в рідному місті навчалася в Школі архітектури в Стамбульському технічному університеті (ITU), де отримала ступінь магістра.

Свої дослідження як докторант Сагламер проводила в Центрі Мартіна на кафедрі архітектури Кембриджського університету (Велика Британія) в 1975—1976 роках. Потім Гюльсюн Сагламер повернулася в Стамбул. У 1978 році стала асоційованим професором Стамбульського технічного університету, а в 1988 році — професором.

Гюльсюн Сагламер була обрана ректором Стамбульського технічного університету і займала цю посаду з 1996 по 2004 рік. Вона стала першою жінкою-ректором в Туреччині. Сагламер також є президентом Європейської асоціації ректорок (англ. European Women Rectors Association). У 2005—2009 року обрана членом правління Асоціації університетів Європи (EUA). Пізніше обрана членом опікунської ради в Університеті Кадир Хас і президентом ради за технологію і технопарки в Туреччині.

Сагламер — член редакційної колегії журналу «Open House». Одна з трьох турецьких науковиць, представлених в оксфордському виданні англ. «Women Scientists: reflections Challanges and Breaking Boundries» Магдольни Харгіттаі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]