Гідо Ді Телла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гідо Ді Телла
ісп. Guido di Tella
Народився 12 червня 1931(1931-06-12)[1][2]
Буенос-Айрес, Аргентина
Помер 31 грудня 2001(2001-12-31)[1][2] (70 років)
Буенос-Айрес, Аргентина
·геморагічний інсульт
Поховання цвинтар Ла-Чакарітаd
Країна  Аргентина
Діяльність дипломат, економіст, політик
Alma mater Університет Буенос-Айреса, MIT Sloan школа менеджментуd і Массачусетський технологічний інститут
Заклад Університет Буенос-Айреса
Партія Хустисіалістська партія
Батько Torcuato di Tellad
Нагороди
Кавалер Великого хреста ордена Ізабелли Католички Великий хрест ордена Сонця Перу

Гідо Хосе Маріо Ді Телла (12 червня 1931 — 31 грудня 2001) — аргентинський економіст, урядовець та дипломат. Міністр закордонних справ Аргентини (1991—1999)[3].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 12 червня 1931 року в Буенос-Айресі в сім'ї Торкуато Ді Телья, італійського іммігранта, який став відомим промисловцем в Аргентині. Його компанія Siam di Tella виробляла промислову і побутову техніку. У 1955 році закінчив Університет Буенос-Айреса та очолив сімейну промислову компанію, на якій працювало 5000 осіб. Він також захопився політикою, ставши співзасновником християнсько-демократичної партії Аргентини в 1954 році. У 1959 році закінчив Массачусетський технологічний інститут, де здобув ступінь доктора економічних наук.

У Аргентині, він разом зі своїм старшим братом Торкуато заснував освітній і культурний фонд — Інститут Торкуато Ді Телла. На той час Гідо Ді Телла став прихильником колишнього президента-популіста Хуана Перона. Викладаючи в своїй альма-матер і в аргентинському католицькому університеті, він також допоміг спонукати Інститут Ді Телла стати провідним спонсором місцевого авангардного руху в мистецтві у 1960-х роках. Підтримка Перона привела його до недовгого вигнання з Аргентини на початку 1970-х років, тоді він став запрошеним науковим співробітником коледжу Святого Антонія в Оксфордському університеті.

Ді Телла був в оточенні Перона під час короткого візиту до Аргентини старіючого лідера у листопаді 1972 року, який був йому дозволений напередодні загальних виборів 1973 року. Після смерті Перона у 1974 році його вдова і спадкоємиця Ісабель Мартінес де Перон призначила Ді Телла на посаду заступника міністра економіки, яку він займав аж до перевороту у березні 1976 року, коли повалили Ісабель Перона. Потім Ді Телла провів кілька років у вигнанні в Оксфорді, де він написав книгу про свій досвід. Повернувшись до Аргентини в 1989 році, він ніколи не розривав зв'язки з містом і університетом, продовжував утримувати там будинок, у який приїжджав щороку.

У 1989 році до влади прийшов Карлос Менем, обраний на посаду президента Аргентини, який повернув Ді Телла на посаду заступника міністра економіки при Мігелі Роїг. А через кілька днів після смерті літнього Роїг він був призначений послом Аргентини у США. Перестановка в кабінеті міністрів у лютому 1991 року призвела до того, що Ді Телла змінив Домінго Кавальо на посаді міністра закордонних справ. Кавальо був призначений міністром економіки, на цій посаді він ініціював зближення Аргентини з Великою Британією та США. Дипломатичні відносини з Великою Британією були відновлені у лютому 1990 року, Аргентина взяла участь в операції «Буря в пустелі» в ході війни в Перській затоці.

Ді Телла провів перебудову аргентинської зовнішньої політики по відношенню до «Вашингтонському консенсусу», змалювавши в загальних рисах нову ідею США і Аргентини, яку міністр закордонних справ назвав «плотськими відносинами». Зусилля Ді Телли привели до того, що у 1997 році президент США Білл Клінтон ухвалив рішення призначити Аргентину великим союзником поза НАТО.

Йому вдалося встановити нові відносини з Великою Британією і підписати знаменні угоди про комерційну співпрацю, щодо виключної економічної зони навколо Фолклендських островів з міністром закордонних справ Великої Британії Дугласом Хердом у листопаді 1991 року.

5 грудня 1991 року за його каденції на посаді Міністра закордонних справ Аргентина визнала незалежність України. У листопаді 1996 року відвідав Київ з офіційним візитом, де зустрівся з Президентом України Леонідом Кучмою та Міністром закордонних справ України Геннадієм Удовенко[4].

31 грудня 2001 року помер після перенесеного інсульту[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в Munzinger Personen
  3. Guido Jose Mario Di Tella (1931—2001). Архів оригіналу за 25 січня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  4. Спільна заява Міністра закордонних справ України Геннадія Удовенка та Міністра закордонних справ, міжнародної торгівлі та культу Аргентинської Республіки Гідо ді Телли. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 15 березня 2020.
  5. Guido di Tella. Архів оригіналу за 30 березня 2020. Процитовано 15 березня 2020.