Гідравлічні класифікатори з вертикальним потоком пульпи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гідравлічні класифікатори з вертикальним потоком пульпи — гідравлічні класифікатори, в практиці роботи збагачувальних фабрик використовуються рідко. Вони поширені в будівельній техніці при одержанні пісків для виробництва бетону.

Прямотечійний вертикальний класифікатор (рис. а) призначений для розділення піску і гравію на дві фракції по граничному зерну крупністю 0,3—0,5 мм. Пульпа надходить у класифікатор знизу по живильній трубі 1 у дифузор 2. Із дифузора пульпа підхоплюється потужним потоком води, що надходить у зону розділення через отвори кільцевого колектора 3, і виноситься в циліндричну камеру 4, де відбувається розділення. Крупна фракція (піски) видаляється через конус 5, а дрібна — через зливну трубу 6. Для одержання декількох продуктів класифікації апарати встановлюють послідовно.

Протитечійний вертикальний класифікатор (рис. б) призначений для розділення піску за граничним зерном крупністю 0,3–1,2 мм. Живлення (пульпу) подають в класифікатор зверху, назустріч висхідному потоку води. Процес розділення відбувається так само, як і в прямотечійному класифікаторі.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Смирнов В. О., Білецький В. С. Гравітаційні процеси збагачення корисних копалин. Навчальний посібник. — Донецьк: Східний видавничий дім, — 2005. — 300 с.