Гізела Баварська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блаженна
Гізела Баварська
Угорська королева
Біографічні дані
Релігія католицька церква
Народження 985(0985)
Бад-Аббах, Кельгайм, Нижня Баварія, Баварія
Смерть 1065(1065)
Kloster Niedernburgd, Пассау, Нижня Баварія, Баварія
Поховання Пассау
Чоловік Іштван І
Діти Емеріх
Династія Людольфінги, Арпадська
Батько герцог Генріх II Баварський
Мати Гізела Бургундська
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Гізела Баварська (також Гізелла Баварська, Гізелла Угорська, Boldog Gizella; 985, Бад-Аббах — 1065, Пассау) — дружина угорського короля Іштвана І, перша угорська королева християнка, яка шанована у Римсько-католицькій церкві.

Біографія[ред. | ред. код]

Пам'ятник святим Іштвану і Гізеллі у Веспремі

Гізелла Баварська — донька герцога Генріха II Баварського та Гізели Бургундської. Роки життя близько 985—1065[1].

У 995 році вельможні посли попросили її руки для Іштвана І, а у 996 році відбулося весілля на німецьких землях. Услід за чоловіком вирушила на його землі. В Угорське королівство разом з нею прибула величезна кількість німецьких лицарів і латинських місіонерів. Гізела відіграла велику роль у латинізації Угорського королівства.

У Іштвана та Гізелли був син Емеріх (Імре)[2], який у 1031 році трагічно помер під час полювання[3]. За іншою версією, у королівської пари було троє[4] або четверо[5] дітей, які померли у молодому віці.

У 1038 році, після смерті чоловіка, Гізелу піддали переслідуванням. Новий король Петро конфіскував усю власність королеви, а її помістив під варту. Його спадкоємець, Самуїл Аба, продовжив політику Петра.

У 1045 році Гізелла змушена повернутися до Баварії, де подалася у монастир Ніденбург біля Пассау і стала ігуменею. Там же й померла, і похована.

Мощі Гізелли знаходяться у Веспремі, а до її гробниці в Пассау залучають багато паломників. У XVIII столітті з'являлися пропозиції канонізувати Гізеллу, але лише у 1975 році католицька церква визнала Гізеллу «блаженною».

Пам'ять блаженної Гізелли — 7 березня (день Гізелли у католицьких календарях).

Будинок Гізелли[ред. | ред. код]

По вулиці Волошина, 13 в Ужгороді є архітектурна пам'ятка — Будинок Гізелли. Історично це перший навчально-виховний заклад для дівчат в Ужгороді. Нині тут розташована музична школа ім. Дезидерія Задора. У Будинку Гізелли діяли початкова школа, садок, інтернат на 30 учениць, курси музики і рукоділля. На другому поверсі з боку вулиці знаходилася каплиця «Серце Ісуса». Покрівлю увінчував купол з масивним хрестом, а у верхній частині фасаду, у ніші встановлена скульптура святої Гізелли. У радянські часи скульптуру замурували, хрест зняли, школу передали музичному училищу. У 1996 році Гізеллу «розмурували»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Гізелла Баварська. kolyba.org.ua. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 22 березня 2016 року.
  2. Праведный Стефан I, Король Венгрии. pravoslavie.ru. Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 23 березня 2016 року.(рос.)
  3. Святий Стефан Угорський. credo-ua.org. Архів оригіналу за 6 квітня 2016. Процитовано 23 березня 2016 року.
  4. Святой Иштван. Чудеса и тайны венгерской истории. o3erka.com. Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 23 березня 2016 року.(рос.)
  5. Первый король Венгрии Иштван I Святой. mila-hunguide.livejournal.com. Архів оригіналу за 14 травня 2017. Процитовано 23 березня 2016 року.(рос.)