Гінайкратія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гінайкратія
Дата 26 грудня (8 січня)
Традиції В цей день в сім'ях обмінюються сімейними ролями: жінки звільняються від звичайних домашніх турбот і проводять свій день в кафе або інших громадських закладах — місцях розваги та відпочинку, де зазвичай дозволено знаходитися тільки чоловікам. Чоловіки ж в цей час сидять вдома і займаються домашнім господарством.

Гінайкратія (γυναικοκρατία- гінекократіа) — грецький аналог міжнародного жіночого дня. 8 січня в Греції, переважно в містах Моноклісія та Неа Петра, а також в інших містах та селищах північної частини країни проходить фестиваль жінок[джерело?].

Святкування[ред. | ред. код]

Фестиваль жінок в Греції відзначається переважно на місцевому рівні, ніяких загальнонаціональних заходів у цей день в країні зазвичай не проводиться. Але самі греки з великим задоволенням дотримуються давню традицію і щороку на честь Гінайкратіі добровільно на весь день передають все кермо влади в руки жінок[1].

У наші дні цей захід вже вважається традицією. Саме тому свято Гінайкратія в Греції прийнято також називати фестивалем матріархату або домінуванням жінок. Атмосфера в містечках країни 8 січня доброзичлива і дуже весела[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]