Бужанка гладенька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гіпаніс левіускула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіпаніс левіускула
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Двостулкові (Bivalvia)
Ряд: Венериди (Venerida)
Рід: Hypanis
Вид: Бужанка гладенька
Hypanis laeviuscula
(Eichwald, 1829)
Посилання
Віківиди: Hypanis laeviuscula

Бужанка гладенька[1] (Hypanis laeviuscula), або гіпаніс левіускула — вид двостулкових молюсків. Молодь виду є їжею для осетрових риб.

Вид занесено до Червоної книги України.[1]

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Черепашка овальна, тонкостінна, крихка, плоска з мало виступаючими верхівками, розташованими ближче до переднього краю. Поверхня вкрита вузькими ребрами (до 25), міжреберні проміжки в передній частині вузькі, а в задній поширюються. Замковий майданчик дуже вузький, зуби відсутні. Мантійний синус язикоподібний, доходить до середини довжини черепашки. Забарвлення біле, рожеве і жовтувате. Довжина черепашки до 37 мм, висота — до 17 мм, ширина — до 9 мм.

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкає в Дніпро-Бузькому лимані та Кременчуцькому водосховищі, стулки знайдені на березі Дністровського лиману та р. Південний Буг. Чисельність виду незначна.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Бентосний вид, глибоко заривається в мулистий ґрунт.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

На чисельність виду впливають солоність та аерація, потрібно уникати заходів по розпрісненню або зарегулюванню водойми, не допускати замулення водойми.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Наказ Міндовкілля від 19.01.2021 (набрав чинності 12.03.2021) Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ). Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 27 березня 2021.