Гіпердонтія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіпердонтія
Надлишкові зуби верхньої щелепи людини
Інші назви Надкомплектні зуби
Спеціальність Стоматологія
Симптоми ріст надлишкових зубів
Причини Синдром Ґарднера,
Синдром Елерса — Данлоса,
Розщеплення піднебіння,
Генетичні хвороби
Фактори ризику надлишкові зуби спричиняють проблеми в зубній дузі
Лікування Хірургічна стоматологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 LA30.3
МКХ-10 K00.1
OMIM 187100
MeSH D014096
CMNS: Hyperdontia у Вікісховищі

Гіпердонтія — це наявність у людини надлишкових зубів, які з'являються на додаток до звичайної кількості. Вони можуть з'являтися в будь-якій ділянці зубної дуги та вражати будь-який зубний орган. Протилежністю гіпердонтії є гіподонтія[en], коли є вроджена відсутність зубів, що спостерігається частіше, ніж гіпердонтія. Наукове визначення гіпердонтії — це «будь-який зуб або одонтогенна структура, яка утворюється із зубного зачатка в кількості, що перевищує звичайну кількість для будь-якої даної ділянки зубної дуги». Додаткові зуби, яких може бути небагато або багато, можуть виникати на будь-якому місці в зубній дузі. Їх розташування може бути симетричним і несиметричним[1].

Ознаки та симптоми[ред. | ред. код]

Внутрішньоротова фотографія гіпердонтії

Наявність надлишкового зуба, особливо у маленьких дітей, пов'язана з порушенням верхньощелепної різцевої області. Природа гіпердонтії до кінця не з'ясована, ймовірно, вона пов'язана з порушенням механізму закладення зубних зачатків. Надкомплектні зуби найчастіше виникають серед верхніх різців, але також можуть виникати серед нижніх різців і в інших областях зубних рядів. Форма та розмір таких зубів можуть бути різні. Як правило, ці зуби невеликого розміру та конічної форми. Надкомплектні зуби можуть викликати деформацію зубних рядів і здебільшого підлягають видаленню[2].

Діагностика[ред. | ред. код]

Надлишкові зуби можна виявити, зробивши два різні рентгенівські знімки під різними кутами. Прикладами цього може бути внутрішньоротовий рентген (той, який робиться всередині рота) і панорамна рентгенограма. Однак ці рентгенівські знімки є 2D і тому не точно відображають 3D вигляд зубів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cleidocranial dysplasia - About the Disease - Genetic and Rare Diseases Information Center. rarediseases.info.nih.gov (англ.). Процитовано 22 травня 2023.
  2. Fleming, P. S.; Xavier, G. M.; DiBiase, A. T.; Cobourne, M. T. (2010-01). Revisiting the supernumerary: the epidemiological and molecular basis of extra teeth. British Dental Journal (англ.). Т. 208, № 1. с. 25—30. doi:10.1038/sj.bdj.2009.1177. ISSN 1476-5373. Процитовано 22 травня 2023.