Гіпнопедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гіпнопедія — метод навчання, заснований на припущенні, що на ранніх стадіях сну людський мозок здатен отримувати та зберігати словесну інформацію, яка, в свою чергу, може допомогти в навчанні. Тому нічні «уроки» проводяться в період засипання або пробудження, тобто в періоди «неглибокого» сну[1] .

Етимологія[ред. | ред. код]

Гіпнопедія (гр. Hπνος Hýpnos — уособлення сну + ст.гр. παιδεία, paideía — " освіта ") — це навчання через сон[2] . На думку Збігнева Опачевського, слово «гіпнопедія» означає зберігання та запис інформації уві сні[3] .

Історія[ред. | ред. код]

Гіпнопедія була широко поширена під час холодної війни, її використовували спецслужби США, СРСР та Японії до 1960 року. У 1965 році в Парижі відбувся конгрес, присвячений гіпнопедії, в якій брала участь проф. Марія Шульц, тут відбувалися обговорення та визначення термінології у цій галузі. У 1967 році був проведений експеримент вивчення англійської мови за допомогою гіпнопедії в Офіцерському Коледжі, де група вчителів англійської мови на чолі з Антоні Прейбіш навчали курсантів[4] . У 1984 році проф. Райнер Дітерих з факультету психології університету Бундесвера, що в Гамбурзі, першим у Німеччині провів гіпнопедичний експеримент, який підтвердив ефективність гіпнопедичної науки. Експеримент полягав у вивченні французької мови. У 1998 р. Проф. д-р Яцек Ізидор Фісяк з Інституту англійської філології університету ім. Адама Міцкевича у Познані першим у Польщі провів дослідження ефективності гіпнопедії.

Сьогодення[ред. | ред. код]

У педагогіці гіпнопедія — це окреме дослідницька сфера, що займається впливом психопедагогічної сугестії на виховання людини в зміненому стані свідомості. Педогоги, що працюють в сфері гіпнопедії, можуть використовувати записані заздалегідь аудіозаписи (записаний в аналоговому чи цифровому форматі в аудіофайлі), яку відтворюють під час гіпнопедичного сеансу.

У гіпнології гіпнопедія має справу з навчанням, яке полягає у передачі людині інформації за допомогою акустичних хвиль, не викликаючи чітких слухових образів. Ультразвукові сигнали у вигляді акустичних хвиль, що впливають на центральну нервову систему людини, є значним проривом у сурдопедагогіці .

Критика[ред. | ред. код]

Ефективність гіпнопедії є причиною багатьох дискусій науковців. Особливо спричиняє суперечки вплив такої практики на психіку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Okoń, W., (1998) Nowy Słownik Pedagogiczny. Wydanie Drugie Rozszerzone. Wydawnictwo Akademickie «Żak», Warszawa, str. 124. ISBN 83-86770-96-1
  2. Reber S. Arthur, (2000), Słownik Psychologii, Wydawnictwo Scholar, Warszawa, s. 250. ISBN 83-87367-64-8
  3. Opaczewski, Z., (1974) Hipnopedia. Nauczanie we śnie naturalnym. Nasza Księgarnia, Warszawa
  4. Prejbisz A., (1968), Założenia i realizacja eksperymentu w zakresie nauki języka angielskiego z wykorzystaniem hipnopedii, Czasopismo «Języki Obce w Szkole» nr 3

Література[ред. | ред. код]

  • Прейбіш А., (1968), Припущення та реалізація експерименту в галузі вивчення англійської мови за допомогою гіпнопедії, журнал «Іноземні мови в школі» № 3;
  • Opaczewski, Z., (1974) Гіпнопедія. Навчання природного сну, Видавництво Nasz Księgarnia, Варшава.
  • Opaczewski, Z., (1977) Гіпнопедія, видавництво PAN, Вроцлав-Варшава-Краків-Гданськ.
  • Лозанов Г., Гатева Е., (1988), Посібник з сугестопедичних вчителів іноземних мов, видавництво Gordon and Breach Science SA, Швейцарія. .
  • Kantorowski J., (2007) Психологічні детермінанти гіпнотичної сприйнятливості, Вроцлав.

Посилання[ред. | ред. код]