Гіппонік (стратег)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гіппонік (син Каллія))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіппонік
Народився після 479 до н. е.
дема Алопека
Помер бл. 422 до н. е.
Стародавні Афіни
Країна Стародавні Афіни
Національність давній грек
Діяльність військовослужбовець
Посада стратег
Термін 426 рік до н.е.
Рід Каллії
Батько Каллій II
Мати Ельпініка
У шлюбі з Діномахаd і Pericles' first wifed
Діти Каллій
Гіппарета

Гіппонік (*Ἱππόνικος, після 479 до н. е.  —бл. 422 до н. е.) — давньогрецький політичний та військовий діяч Афінського поліса. У просопографічній та генеалогічній літературі для зручності зазвичай йменується Гіппоніком III. Учасник Пелопоннеської війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового жрецького роду Керіків, його гілки, що звалася Каллії. Народився на початку 470-х років до н. е. Оженився на донька Мегакла Алмеоніда. Успадкував від батька жрецьку посаду дадуха (факелоносца) в Елевсинському культі Деметри. Також успадкував родинний спадок, тому вважався найбагатшим з афінян, а, можливо, і з усіх греків. За повідомленням Ксенофонта, він здавав в оренду 600 рабів для Лаврійських срібних копалень, і отримував 1 міну на день. Гіппонік піддавався нападкам недоброзичливців, що заздрили його статкам, а також був об'єктом глузувань комічних поетів Евполіда і Кратіна, які насміхаються над його червоним обличчям.

У 450-х роках до н. е. розлучився з дружиною. Невдовзі оженився вдруге. За словами Андокіда, Гіппонік володів трапедзою (контрора мінял і надання кредитів). По місту ходив завзятий слух «про те, що Гіппонік годує в своєму будинку злого духа», який поступово зруйнував його справу. На думку Андокіда, цим «злим духом» був син Гіппоніка — Каллій. Під час Архідамової війни (частини Пелопоннеської війни) земельні володіння Гіппоніка сильно постраждали від спартанських спустошень, в результаті чого частина маєтків була закладена. З цього почалися значні фінансові труднощі родини.

У 426 році до н. е. обирається стратегом. Разом з Еврімедонтом командував афінським військом, спрямованим на допомогу Нікію, що діяв в Беотії. Афіняни перемогли беотійців в битві при Танагрі. На думку Афінея, помер близько 422/421 року до н. е.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — донька Мегакла

Діти:

2. Дружина — невідома

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith (a cura di), Hipponicus III, in Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1870
  • Préface de Émile Chambry au Protagoras, Bibliothèque électronique du Québec, collection " Philosophie ", vol. 10.