Гіяс ад-дін Барбак-шах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіяс ад-дін Барбак-шах
Помер 1487

Гіяс ад-дін Барбак-шах (перс. غياث الدين باربک شاه‎, бенг. গিয়াসউদ্দীন বারবক শাহ; д/н —1487) — султан Бенгалії у 1487 році. Відомий також як Барбак-шах II. Засновник такзваної Династії Хабші.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового роду сановників з хабші (абіссинських рабів). Син військовика Алу Барбака. Замолоду звався Шахзада. Розпочав службу в палаці разом з батьком, увійшов до складу пайків (палацової гвардії). Низка дослідників називає його євнухом, але це сумнівно, скоріше це за звичною ототожнювати палацових рабів з євнухами. Напевне 1481 року був одним з тих, хто допоміг Фатіх-шаху захопити владу. Натомість Шахзада отримав посаду очільника палацової гвардії.

Втім невдовзі очолив групу хабші, що протистояла султану. Зрештою Фатіх-шаха було повалено й страчено 1487 року. Владу захопив Шахзада, що прийняв ім'я Гіяс ад-дін Барбак-шах. Встиг накарбувати власні монети, але того ж року його було повалено очільником війська Маліком Анділом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Islam, Sirajul; Miah, Sajahan; Khanam, Mahfuza; Ahmed, Sabbir (eds.). Banglapedia: the National Encyclopedia of Bangladesh. Dhaka, Bangladesh: Banglapedia Trust, Asiatic Society of Bangladesh. 2012. ISBN 984-32-0576-6