ДНЦЛЗ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ДНЦЛЗ
ДП «ДНЦЛЗ»
Тип Державне підприємство
Галузь фармацевтика
Спеціалізація розробка та виробництво ліків
Засновано 1920
Штаб-квартира Харків, Україна
Ключові особи Наталія Нікітіна
Код ЄДРПОУ 00482329

ДП «ДНЦЛЗ» (абр. від "Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції) — науково-дослідне та виробниче державне підприємство, розташоване в місті Харків, зайняте в галузі розробки та виробництва лікарських засобів, досліджень у фармакології.

Історія[ред. | ред. код]

Підприємство засноване у 1920 році за ініціативи професора Харківського фармацевтичного інституту Абрама Розенфельда як «ВНДІХТЛЗ». У різний час установа носила назви «Науковий центр фармації» та «Експериментальний фармацевтичний інститут Наркомздоров'я»[1]. Уперше в СРСР співробітниками підприємства розроблено наукову основу промислового виробництва лікарських форм: мазей та супозиторіїв, желатинових капсул. Науковий центр був основною установою Міністерства охорони здоров'я, а потім Міністерства медичної промисловості СРСР у галузі створення готових лікарських засобів та стандартизації. У ті роки кожен 11-й препарат випускали за розробками наукового центру. ДП «ДНЦЛЗ» був основним виконавцем державної цільової програми «Комплексна програма розвитку медичної промисловості України» на 1992⁣—⁣2003 роки, затвердженої постановами КМУ № 573 від 08.10.1992 р. та № 1538 від 16.12.1996 р. (замовники — Міністерство охорони здоров'я України та Державний департамент з контролю якості, безпеки та виробництва лікарських засобів та виробів медичного призначення МОЗ України). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1734 від 23 грудня 2004 року ДП «ДНЦЛЗ» входить до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави[2].

Відомі співробітники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Черних, Валентин. Національний фармацевтичний університет. Фармацевтична енциклопедія (укр.). Процитовано 2 липня 2022.
  2. Флагману вітчизняної фармації державному підприємству «Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції» — 90 років//Історія фармації. — УДК  615.661.12.061.6
  3. Юрий Орестович Габель: Некролог : [рос.] // Учёные записки Харьковского университета : жур. — 1951. — С. 6.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Флагману вітчизняної фармації державному підприємству «Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції» — 90 років//Історія фармації. — УДК  615.661.12.061.6

Посилання[ред. | ред. код]