Документ (підприємство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ДП «Документ»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державне підприємство «Документ»
Тип бізнес
Спеціалізація Адміністрування Єдиного державного демографічного реєстру та надання послуг міграційно-паспортного характеру
Попередник(и) ДП «Ресурси-Документ»
Засновано 11.8.2003 
Штаб-квартира  Україна
Послуги паспортно-візового характеру
Співробітники понад 500
Структурні підрозділи 27 центрів обслуговування громадян «Паспортний сервіс»
pasport.org.ua
CMNS: Документ у Вікісховищі

Державне підприємство «Документ» (ДП «Документ») — українське державне комерційне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України (ДМС), головний офіс — в місті Києві.[1] Відоме створенням нової логістики й дотримання передових стандартів надання послуг з оформлення закордонних паспортів та ID-карток.

Основні дані[ред. | ред. код]

Групове фото працівників ДП «Документ» в День вишиванки, травень 2017

ДП «Документ» утворено 11 серпня 2003 року з підпорядкуванням Міністерству внутрішніх справ України, а згодом розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 червня 2011 року № 538-р передано до сфери управління створеної Державної міграційної служби України (ДМС).

До 2008 року підприємство мало назву ДП «Ресурси-документ». Структура ДП «Документ» складається з головного адміністративного офісу та його регіональних підрозділів. Чисельність працівників становить понад 500 осіб.

Підприємство не фінансується з державного та місцевих бюджетів, функціонує на госпрозрахунковій основі. Відноситься до Офісу великих платників податків.

Володіє офіційно зареєстрованим знаком «Паспортний сервіс» для товарів, робіт і послуг (товарна марка підприємства). Є лідером серед державних сервісних центрів по кількості клієнтів. Неодноразово відзначено нагородами національного бізнес-рейтингу «Лідер галузі».

Діяльність[ред. | ред. код]

Основні напрямки діяльності, які окреслені законодавчими актами:[2]

  • адміністрування Єдиного державного демографічного реєстру, у тому числі здійснення заходів з інформаційного, технічного і програмно-технологічного забезпечення функціонування цієї електронної інформаційно-телекомунікаційної системи;
  • розробка програмних продуктів та модернізація (модифікація) спеціального програмного забезпечення Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами та реалізація заходів щодо нарощування потужностей Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами, збільшення кількості її програмно-технічних комплексів (робочих станцій);
  • участь в проєкті (роботі) з переводу в електронний формат мега мільйонних одиниць інформації міграційної служби на паперових носіях, створення та упровадження нових електронних баз даних відомчої інформаційної системи ДМС;
  • організація роботи у сфері міграції з обслуговування громадян України та іноземців;
  • забезпечення використання сучасних технологій для задоволення потреб щодо отримання послуг за місцем звернення, впровадження нових сервісів із застосуванням мобільних програмно-технічних комплексів;
  • моніторинг ситуації у паспортній сфері та надання громадськості актуальної інформації з цих питань на сайті, сторінках у соціальних мережах та інших засобів масової комунікації.
  • підтримка та розширення власним коштом мережі центрів обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Паспортний сервіс[ред. | ред. код]

У центрі обслуговування громадян «Паспортний сервіс» ДП «Документ»

Підприємство опікується створеними ним центрами обслуговування громадян підвищеного комфорту – «Паспортними сервісами», де кожен громадянин може оформити в комфортних умовах і за європейськими стандартами біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон та паспорт громадянина України у вигляді ID-картки.

Станом на 1 січня 2023 року функціонують 37 таких центрів. При створенні таких центрів були продумані місця їх розташування, побудова бізнес-процесів, усунення корупційних ризиків шляхом функціонального розподілення на фронт- і бек-офіс, високі стандарти обслуговування і можливість отримання в одному місці комплексу послуг: проставлення апостилю, отримання страхових продуктів, послуги офіційного перекладу, оформлення довідки про відсутність або наявність судимості тощо.

Центри мають необхідну кількість підготовлених фахівців, які забезпечують високу організацію продуктивної роботи. Середня тривалість перебування клієнта у приміщенні центру становить близько 20 хвилин з урахуванням часу, необхідного на оплату послуг.

Центри забезпечені необхідним обладнанням, оснащені сучасними меблями, кондиціонерами, системою електронної черги, платіжними і банківськими терміналами, загальнодоступним Wi-Fi. Про готовність документів клієнт повідомляється за допомогою SMS-повідомлення.

Платні послуги підприємство надає клієнтам на добровільній основі. Ціна послуг підприємства нижча від вартості аналогічного виду послуг, які надаються багатьма іншими господарюючими суб'єктами (туристичними компаніями, юридичними агенціями, консалтинговими фірмами тощо).

Підприємство доводить актуальну інформацію в паспортно-міграційній сфері до суспільства через канали телебачення, радіо, роботу в соціальних мережах, через власний call-центр.

«Паспортний сервіс» — є офіційно зареєстрованим знаком для товарів, робіт і послуг (торговою маркою) підприємства.

Керівники[ред. | ред. код]

Першим генеральним директором був призначений Володимир Михайлович Корнійчук, якій започаткував організаційні принципи роботи підприємства і очолював його до 29 березня 2004 року.

Володимир Анатолійович Швачко на посаді очільника підприємства перебував з 29 березня 2004 року по листопад 2010 року.

Олександр Валерійович Шойхеденко був керівником підприємства з листопада 2010 року по квітень 2013 року.

Ярослав Володимирович Янушевич працював на посаді генерального директора з 30 квітня 2013 року по 4 вересня 2013 року.

Андрій Володимирович Кишинський  займав посаду керівника з 4 вересня 2013 року по березень 2014 року.

8 квітня 2014 року генеральним директором підприємства призначений Володимир Анатолійович Швачко.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Державне підприємство «Документ». Державна міграційна служба України. Архів оригіналу за 7 травня 2016. Процитовано 3 травня 2016. 
  2. Послуги. Паспортний сервіс. Архів оригіналу за 21 вересня 2020. Процитовано 31 серпня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]

Статті: