Дадін Ільдар Ільдусович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дадін Ільдар Ільдусович
тат. Илдар Илдус улы Дадин
тат. İldar İldus uğlı Dadin
Народився 14 квітня 1982(1982-04-14) (42 роки)
Желєзнодорожний, Московська область, РРФСР
Країна  Росія
Національність татари[1]
Діяльність політичний активіст
Галузь політична діяльність[2], права людини[2] і участь горожанd[2]
Знання мов російська[2]
Нагороди

Ільдар Ільдусович Дадін (рос. Ильда́р Ильду́сович Да́дин; нар.14 квітня 1982, Желєзнодорожний, Московська область, Російська РФСР) — російський опозиційний громадянський активіст, перший засуджений за статтею 212.1 Кримінального кодексу РФ «Неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» (включена до КК РФ в липні 2014).

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався в Московському державному інституті сталі і сплавів на економічному факультеті, потім перевівся на факультет металургії. Навчання не закінчив.

Служив у ВМФ в Анапі, потім у Владивостоці. Працював в банківських установах. Одружений.

6 і 23 серпня, 13 вересня 2014 року, 15 січня 2015 року брав участь в одиночних, «неузгоджених з владою»[3] пікетуваннях, через що чотири рази був засуджений за статтею КпАП РФ «Порушення учасником публічного заходу встановленого порядку проведення пікетування»; за участь в народному сході на Манежній площі 15 січня 2015 року також отримав 15 діб адміністративного арешту за статтею «Непокора законному розпорядженню або вимозі співробітника поліції».

В останній день адміністративного арешту, 30 січня 2015 року, був доставлений в Басманний суд Москви, де його мали судити за акцію 5 грудня 2014 року на М'ясницькій вулиці на підтримку України, коли кілька активістів на кілька хвилин перекрили вулицю. Судом було винесено рішення про закриття провадження в адміністративній справі та передачі матеріалів справи до органу попереднього розслідування в зв'язку з нібито наявністю в діях Дадіна ознак злочину, передбаченого ст. 212.1 КК РФ. Того ж дня була порушена нова кримінальна справа за зазначеною статтею КК за ст. 212.1 КК РФ.

При затриманні 6 серпня 2014 був побитий поліцією до крові[4]. Утримавася в тій самій камері СІЗО, в якій до нього утримували художника Петра Павленського[5].

Засуджений на три роки[6].

Організацією Amnesty International визнаний в'язнем сумління. 24 листопада 2016 Європарламент зажадав звільнення Дадіна[7].

Примітки[ред. | ред. код]