Далеко від дому (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Далеко від дому»
Far From Home
Сезон № 3
Серія № 31-2
Перший показ 22 жовтня 2020
Сценарій Олатунде Осунсанмі
Режисер(и) Мішель Парадайз, Дженні Люмет, Алекс Курцман
Хронологія
Попередня Наступна
Ця надія - це ти, частина 1 Люди Землі

Про епізод[ред. | ред. код]

Далеко від дому (Far From Home) — тридцять перший епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та другий в третьому сезоні. Епізод був написаний Олатунде Осунсанмі, а режисували Мішель Парадайз, Дженні Люмет та Алекс Курцман. Перший показ відбувся 22 жовтня 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

«Дискавері» рушає за Бернем у часову кротовину. Екіпаж втрачає свідомість й корабель летить через незвідане без керування. Команда опритомнює перед зіткненням з небесним тілом; «Дискавері» потрапляє на планету-льодовик. Корабель пошкоджений, а члени екіпажу поранені, в тому числі офіцер керма Кейла Детмер. При падінні відбулося аварійне відключення систем. Екіпаж зумів частково відновити керування системами і включити захисне поле — це пом'якшило падіння. Захисне поле вимкнено; «Дискавері» екстрено гальмується в льоду.

Детмер зуміла врятувати корабель при падінні — однак їй доводиться йти в лазарет. За відсутності зовнішніх й внутрішніх комунікацій екіпаж береться відновлювати внутрішні пошкодження. З допомогою найпростіших спостережень встановлено — це не Терралізіум, а на планеті є життя. Стамеца виводять з стану коми — важчим пораненим необхідні місця в лазареті. У розмові Тіллі й імператорка говорять, що для комунікатора не вистачає рубідію. Виконуючий обов'язки капітана Сару вирішує відремонтувати корабель перед вивченням зовнішнього світу, але їм бракує ресурсів, необхідних для завершення ремонту.

Сару і Сільвія Тіллі вирушають до сусіднього населеного пункту, щоб отримати необхідні ресурси — там виявлено 51 вид життя і кораблі з варп-двигунами. Однак кораблі без ознак дилітію — а отже не літають. Група контакту проходить підготовку в медлабі — щоби змогти дихати в місцевій атмосфері — й під керунком Сару вирушає до поселення. Група — це Сару і Тіллі.

При наближенні темної пори доби на планеті, в небі якої літає уламок її самої, команда «Дискавері» встановлює — вони потрапили в якийсь паразитуючий лід. І лід виростає в тіні — при сутенінні обшивка корабля починає скрипіти. Тим часом Лінус відновлює зв'язок на 6-й палубі.

Сару і Тіллі виявляють групу бідних шахтарів, яких пригнічує кур'єр на ім'я Зарех. Шахтарі використовують програмований матеріал, щоб допомогти «Дискавері» в обмін на деяку кількість дилітію корабля, що дозволить їм покинути планету і врятуватися від Зареха. На «Дискавері» сірий від болю Стамец лізе по драбині лагодити труби Коннолі. Один із робітників відновлює рубідієвий транслятор і замріюється про свою майбутню можливість стати частиною зіркового флоту. Однак Зарех приїжджає і розуміє — «Дискавері» — мандрівник в часі. Зарех атакує групу, вбиваючи одного з шахтарів і плануючи взяти весь «Дискавері» з дилітієм. Зарех повідмляє — паразитуючий лід розчавить корпус «Дискавері». Поплічники Зареха вкидають у приміщення імператрицю — вони знайшли її неподалік. Зарех кілька разів стріляє для завдання болю імператриці.

Філіпа Джорджі, всупереч наказу Сару, знешкоджує Зареха і його людей. При цьому воює і Сару. Екіпаж повертається до «Дискавері» з необхідними ресурсами, але паразитичний лід льодовика охопив корабель, і він не може злетіти. Стамецу й інженерці вдається відновити живлення внутрішніх секцій корабля. Джорджі в фантасмагоричній сцені здає зброю Сару. Брат загиблого вирішує відпустити кур'єра — назовні в ніч. З другої сторони кур'єра до чемности научує імператорка.

Експедиційна група з допомогою особистого транспортера із майбутнього повертається на «Дискавері». Вони не виграють у паразтитичного льоду. Поки Бернем не прибуде і не звільнить їх кораблем Бука. Майкл чекала на «Дискавері» рік.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на липень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 7.1 бала підтримки з можливих 10 при 2971 голосі користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «Це вихідний тиждень для „Зоряного шляху: Відкриття“ з частиною „Далеко від дому“, який, здається, багато часу бігає по воді. Хоча приємно повертатися до частини розширеним складом серіалу, у цьому епізоді мало що переконливо».[1]

В огляді для «Den of Geek» Кейті Барт відзначала: «Як і прем'єра сезону, цей епізод також був режисований Олатунде Осунсанмі, й це було прекрасно. Хоча дуже радісно побачити Майкл та екіпаж „Дискавері“ возз'єднаними, було б цікаво провести хороший уривок сезону, в якому б чергувалися епізоди між цими двома групами, на зразок 3 сезону „На краю Всесвіту“, і лише попрацювавши добре над їх порядовістю в сезоні. Але і з цим варіантом добре».[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «Це розумне, ефектне художнє полотно, і актори роблять все можливе. Це не класика Треку, але прекрасний приклад того, що робить Trek такою привабливою франшизою, зосереджуючись на екіпажі, дозволяючи їм діяти самостійно в ситуаціях сильного стресу. Світобудова теж добра; ідея „паразитичного льоду“ настільки крута і моторошна, що я хотів би, аби цілий епізод був зосереджений навколо нього. На щастя, те, що ми отримали, працює прекрасно, саме як є».[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив так: «Друга частина третього сезону не така гарна, як прем'єрний епізод, однак у неї є чудова дія, і вона все ще значно краща за більшість з того, що ми отримали у другому сезоні».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Вілсон Круз Гаг Калбер Гаг Калбер
Рейчел Анчеріл Нган Нган
Мішель Єо Філіппа Джорджі Філіппа Джорджі
Тіг Нотаро Джетт Рено Джетт Рено
Джейк Вебер Зарех Зарех
Емілі Коутс Кейта Делмер Кейта Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоаг Овосекун Джоаг Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс
Сара Мітіч Нільсон лейтенантка Нільсон
Рейвен Дауда Трейсі Поллард Трейсі Поллард

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Discovery Review — 'Far From Home'. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  2. Star Trek: Discovery Season 3 Episode 2 Review: Far From Home. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  3. A terrific Star Trek: Discovery finds familiar faces in an unfamiliar time. Архів оригіналу за 10 липня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  4. 'Star Trek: Discovery' season 3, episode 2 recap: Burnham finally makes contact. Архів оригіналу за 16 травня 2021. Процитовано 10 липня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]