Дауда Малам Ванке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дауда Малам Ванке
Народився 6 травня 1946(1946-05-06)
Yéloud, Gaya Departmentd, Регіон Досо, Нігер
Помер 15 вересня 2004(2004-09-15) (58 років)
Ніамей, Нігер
Країна  Нігер
Діяльність політик, військовослужбовець
Знання мов французька[1]
Членство Conseil du Salut Nationald[1] і Conseil de Réconciliation Nationaled[1]
Посада Президент Нігеру
Партія National Movement for the Development of Societyd

Дауда Малам Ванке (фр. Daouda Malam Wanké) (6 травня 1946 — 15 вересня 2004) — військовий і політичний діяч Нігеру. Президент Нігеру (1999). Зайнявши президентський пост, залишив, проте, при владі попередній цивільний уряд Ібрагіма Хассана Маяки. При ньому була прийнята нова конституція Нігеру і проведені президентські вибори, на яких сам Ванке не висувався і передав владу їх переможцю Танджа Мамаду.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Єллоу, містечку біля столиці Нігера, Ніамея. Розпочав військову службу у збройних силах Нігеру, піднявшись до звання майора. 9 квітня 1999 року Ванке очолив військовий переворот, в ході якого був вбитий президент Ібрагім Баре Майанассара, який сам прийшов до влади під час військового перевороту[2][3]. Протягом двох днів у Нігері було багато політичної невизначеності, оскільки прем'єр-міністр Ібрагім Хассане Маякі та кілька інших політиків також мали претензії на президентство. 11 квітня 1999 року Ванке став президентом, очолив перехідний уряд, який обіцяв провести вибори не пізніше того ж 1999 року[4].

Уряд Ванке виконав свою обіцянку і передав владу новообраному президенту Танджі Мамаду у грудні 1999 року. Ванке страждав від різних проблем зі здоров'ям, включаючи серцево-судинні проблеми та високий кров'яний тиск. Останні місяці життя він їздив до Лівії, Марокко та Швейцарії для лікування. Помер у Ніамеї. Його пережили дружина та троє дітей.

Примітки[ред. | ред. код]