Даунгрейд програмного забезпечення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Даунґрейд програмного забезпечення — це можливість, що допускається ліцензійними угодами деяких пропрієтарних програмних продуктів, яка дозволяє, купивши ліцензію на нове програмне забезпечення, використовувати старішу (можливо, непідтримувану) версію ПЗ. Назва з'явилася за аналогією зі словом апґрейд (від англ. upgrade — «рівнем вище»), що означає заміну старого програмного або апаратного забезпечення на новіше.

Угоди даунґрейда були розроблені для організаціям з великим парком комп'ютерів і власним непідтримуваним або малопідтримуваним ПЗ. Для яких покупка комп'ютерів, здатних працювати під новою ОС, і модифікація / переписування ПЗ обходяться в чималу суму. З цієї причини Microsoft не дозволяє даунґрейда дешевих домашніх ОС.

Також даунґрейдом називають встановлення більш ранньої версії прошивки в мікропроцесорний пристрій.

Даунгрейд Microsoft Windows[ред. | ред. код]

Корпорація Microsoft в деяких випадках (див. список нижче) дозволяє здійснювати даунґрейд ОС Windows, якщо спочатку на комп'ютері встановлена ліцензійна операційна система. При цьому користувач змушений самостійно шукати ліцензійний диск з більш ранньою версією ОС (це може бути й OEM-версія, але обов'язково з легальною ліцензією). З одного диска можна провести даунґрейд на будь-яку кількість комп'ютерів. Забороняється використовувати одночасно і стару, і нову системи (для цього доведеться придбати ліцензії на обидва продукти).

Ліцензійними угодами Windows дозволені такі даунгрейд:

Провівши даунґрейд, користувач втрачає всі права на будь-яку технічну підтримку продукту.

Посилання[ред. | ред. код]