Даунтаун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вигляд на Нижній Мангеттен з висоти польоту літака

Даунта́ун (англ. downtown) — центральна частина відносно великого міста, де розташовані переважно його адміністративні та ділові об'єкти (офіси, банки, конференц-центри) а також, культурно-розважальні заклади (театри, кінотеатри тощо). Зазвичай тут відсутні житлові будинки, хоча може бути певна кількість готелів. Інколи під «даунтауном» просто мають на увазі ділову частину міста[1]. Таке означення використовують переважно у Північній Америці. В українській мові відповідником цьому поняттю може бути слово «середмістя»[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

План Нью-Йорка на початку XIX ст.

Термін для означення адміністративно-ділової частини міста виник у Нью-Йорку, де він використовується з 1830-х років для того, щоб відрізнити південний район острова, а також однойменного округу Мангеттен від його північної частини[3]. Історично Нью-Йорк почав свій розвиток у південній частині острова Мангеттен, з просуванням у міру свого розширення з півдня на північ, тобто вгору, якщо дивитись по мапі. Відповідно, на мапі це розташування виглядало як «низ» (англ. down) і «верх» (англ. up). Тому для того, щоб розрізняти стару (головну) й нові (які розвивались) частини міста, стали говорити «Даунтаун» (англ. Downtown), «Мідтаун» (англ. Midtown) та «Аптаун» (англ. Uptown)[4].

Згодом цей термін набув поширення у Сполучених Штатах Америки й Канаді як означення головної, ділової частини міста. На початку XX ст. слово було включене у словники американської англійської, як слово, що означає центральну, ділову частину міста.

Сучасний даунтаун[ред. | ред. код]

Сучасний даунтаун північноамериканських міст являє собою, як правило, найвисотнішу частину міста. Починаючи з післявоєнних років, розвиток американських міст йшов так, що жителі розселились переважно в тихих передмістях, у своїх віллах. А в центр міста їздили на роботу, в офіси численних компаній. Це стало можливо завдяки широко розвиненій мережі автошляхів, що зв'язують центр міста і передмістя зручним автомобільним сполученням.

У сучасних умовах слово «даунтаун» використовується в США, поряд з позначенням ділового центру міста, як позначення географічного напрямку. Наприклад, кажучи «даунтаун», мають на увазі південний напрямок, а кажучи «аптаун», мають на увазі північний напрямок.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Колесов А. Записки о Хьюстоне. Что такое "даунтаун". В том числе, в Хьюстоне (рос.). Архів оригіналу за 11 липня 2017. Процитовано 2013-6-22. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  2. «Середмістя» [Архівовано 10 квітня 2016 у Wayback Machine.] в Академічному тлумачному словнику української мови в 11 томах. — Т. 9. — С. 135.
  3. Даунтаун (рос.). Энциклопедический словарь. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2013-6-22. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  4. Соловьева М. Г. Соединенные Штаты Америки. — М., 1974. — С. 101.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shannon Christine Mattern. The New Downtown Library: Designing With Communities. — University of Minnesota Press, 2007. — 179 с. — ISBN 9780816648962.
  • Robert M. Fogelson. Downtown: Its Rise and Fall, 1880—1950 (New Haven: Yale University Press, 2003).
  • Larry Ford America's New Downtowns: Revitalization or Reinvention? (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2003).
  • Bernard J. Frieden & Lynne B. Sagalyn Downtown, Inc. (Cambridge: MIT Press, 1989).

Посилання[ред. | ред. код]