Даян Морґан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даян Морґан
Народилася 5 жовтня 1975(1975-10-05) (48 років)
Болтон, Великий Манчестер, Велика Британія
Громадянство  Велика Британія[1]
Діяльність комікеса, кіноакторка, сценаристка, телережисерка
Роки діяльності 2001 — тепер. час
IMDb nm1854269

Даян Морґан (англ. Diane Morgan) — англійська акторка, комік, телеведуча та письменниця. Насамперед відома завдяки ролі Філомени Канк в «Щотижневику Чарлі Брука»[en] та інших мок'юментарі, ролі Ліз у ситкомі «Батьківщина»[en] та ролі Кет у серіалі «По той бік життя». Вона також написала і знялася у комедійному серіалі «Менді»[en].

Біографія[ред. | ред. код]

Морґан народилася 5 жовтня 1975 року у Болтоні, Великий Манчестер. Донька фізіотерапевта та домогосподарки; також має брата. Своє дитинство провела у Фарнворті та Керзлі. Навчалася у Школі імені Джорджа Томлінсона у Керзлі. У двадцятирічному віці навчалася у театральній школі «East 15» в Лоутоні. В одному з інтерв'ю 2020 року вона також сказала таке: «У моїй родині з боку мого батька було декілька акторів: Джулі Ґудєр, Френк Фінлей та Джек Вайлд. Що за династія. Ми як сім'я Редґрейвів. Джулі трохи схожа на Менді, насправді. Можливо, я б могла взяти її на роль мами Менді».

Кар'єра[ред. | ред. код]

Морґан зіграла невелику роль Дон у ситкомі «Ночі Фенікса»[en], перед тим, як протягом деякого часу працювала як помічниця дантиста, спеціалістка по телефонному маркетингу, картоплечистка у закусочній, продавчиня «Avon» та пакувальниця протиглисних засобів на фабриці. Вона невдовзі здійснила свою першу спробу у стендапі. Разом із Джо Вілкінсоном заснувала скетч-комедійний дует під назвою «Two Episodes of Mash». З 2008 року протягом наступних трьох років вони виступали на Фестивалі вуличних театрів в Единбурзі, а 2010 року з'явилися у сатиричному новинному шоу «Роберта Веба»[en]. 2012 року дует записав свій другий радіосеріал для BBC (разом із Девідом Догерті) та зіграли у «Live at the Electric»[en].

2012 року Морґан з'явилася у серіалі «Він і вона»[en], де також одну з ролей виконував Вілкінсон, а 2013 року зіграла Ніколу у серіалі «Пет і Кеббедж»[en]. 2014 року вона з'явилася у серіалі «Утопія» у ролі Тесс, а 2015 року з'явилася у двох епізодах серіалу «П'яна історія»[en].

Філомена Канк[ред. | ред. код]

Морґан насамперед відома завдяки своїй ролі Філомени Канк, обмеженої недалекої інтерв'юерки та коментаторки поточних подій. Персонаж вперше з'явився у «Щотижневику Чарлі Брука»[en] (2013—2015). З того часу Канк з'явилася у ряді інших мок'юментарі. У грудні 2016 року на каналі BBC Two за участі персонажа вийшло мок'юментарі під назвою «Канк про Різдво». У квітні 2018 року на тому ж телеканалі історичне мок'юментарі на п'ять епізодів — «Канк про Британію»[en]. Крім того, Морґан написала книгу «Канк про все. Енциклопедія Філомени», яка вийшла 1 листопада 2018 року у видавництві «Two Roads». У грудні 2019 року Морган зіграла роль Канк у короткому епізоді «Канк та інші люди», який знову ж таки вийшов на телеканалі BBC Two. Вона також повернулася до «Щотижневика Чарлі», щоб зіграти в одному епізоді про пандемію COVID-19 в травні 2020 року. У вересні 2022 року почала трансляцію серія мок'юментарі «Канк про Землю»[en]. За її роль в останньому Морґан номінувалася на Премію БАФТА за найкращу комедійну жіночу головну роль.

Інші ролі[ред. | ред. код]

Морґан зіграла роль гуру зв'язків з громадськістю у фільмі «Девід Брент. Життя на дорозі»[en]. 2016 року Морґан також зіграла роль Менді у серіалі «Роверс»[en], де з'явилася у шістьох епізодах першого сезону. Крім того, вона грає роль Талії у комедійній драмі «Маунт Плезент»[en] та роль Ліз у ситкомі «Батьківщина»[en].

Морган грає роль Кет у серіалі «По той бік життя», який створив Ріккі Джервейс. Разом із Вілкінсоном з'явилася у ситкомі «Кокфілди»[en], а також у серіалі «Потерті»[en] (2019). 2019 року вона створила короткометражний фільм «Менді», описуючи його такими словами: «комедія Даян Морґан про Менді, жінку яка дужу дуже хоче диван і не зупиниться ні перед чим, щоб його здобути». У короткометражці з'явилася Керол Декар, яка зіграла саму себе. У серпні 2020 року вийшов повноцінний серіал «Менді»[en], де гостьові ролі виконали Шон Райдер, Максін Пік та Наталі Кессіді.Спеціальний різдвяний епізод під назвою «Ми бажаємо вам Мендиного Різдва», що вільно оснований на «Різдвяній пісні в прозі», вийшов у грудні 2021 року.

2020 року Морґан також зіграла роль Джемми Неррік у мок'юментарі «Смерть 2020-му»[en], яку створив Чарлі Брукер та Анабель Джонс. Вона знову зіграла цю роль у «Смерть 2021-му»[en]. Вона також озвучила персонажа 105E в анімованому серіалі «Елліотт з Землі»[en].

У квітні 2022 року Морган зіграла роль Донни у першому епізоді сьомого сезону серіалу «У дев'ятому номері». 2022 року знову зіграла роль Ліз для різдвяного випуску «Батьківщини».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Морґан живе в Блумзбері, одному з районів Лондона, разом зі своїм партнером Беном Кауделом, що працює як комедійний продюсер для BBC.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців — 1988.