Деві Крокетт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деві Крокетт
Davy Crockett
Деві Крокетт. 1831
Народився 17 серпня 1786(1786-08-17)
Лаймстоун[en], Теннессі
Помер 6 березня 1836(1836-03-06) (49 років)
Сан-Антоніо, Техас
·помер від ран[d]
Поховання Сан-Антоніо
Громадянство США США
Національність ірландець
Діяльність житель прикордоння, військовик, політик, мандрівник-дослідник, трапер
Знання мов англійська[1]
Учасник Крікська війна[2] і Захист місії Аламо[2]
Суспільний стан рабовласник[d][3]
Посада член Палати представників США[d], member of the Tennessee House of Representativesd і член Палати представників США[d]
Військове звання полковник
Партія Національна республіканська партія (США) і Демократична партія США
Батько John Crockettd
У шлюбі з Elizabeth Patton Crockettd
Діти John Wesley Crockettd
Автограф

Девід «Деві» Крокет (англ. Davy Crockett, 17 серпня 1786, Лаймстоун[en], Теннессі — 6 березня 1836, Сан-Антоніо, Техас) — американський політик і військовий герой. Він представляв найзахіднішу частину штату Теннессі в Палаті представників США і загинув під час битви за Аламо або після неї.

Деві Крокетт

Біографія[ред. | ред. код]

Хатина, у якій народився Деві Крокетт (реконструкція)
Маркер на місці справжнього народження Деві Крокетта

Девід Крокетт, насправді Девід де Крокетань (фр. Davy de Croquetagne), народився 17 серпня 1786 року в окрузі Грін, у тодішньому штаті Франклін[en], поблизу сьогоднішнього Роджерсвіля, в нинішньому штаті Теннессі, і виріс у лісах Аппалачів. Він — син Джона Крокетаня, який керував таверною, і був п'ятою дитиною з дев'яти братів і сестер, і не здобув доброї освіти. Крокетти походять з Ірландії, нащадки месьє Антуана де Крокетаня (фр. Antoine De(s)saussure de Croquetagne), гугенотського капітана гвардії Людовика XIV, ім'я якого було англізоване.

Під час Крикської війни (1813—1814 роки), приєднався до міліції штату Теннессі та воював під командуванням Ендрю Джексона (1767—1845). Завдяки своїм військовим заслугам він здобув певну популярність у своїй державі й був обраний мировим суддею, а в 1821 році був обраний до державного законодавства.

Після двох термінів він був обраний депутатом Палати представників США від демократичної партії. Спочатку він підтримував демократів Джексона, але згодом дійшов до розколу з ними і через це програв переобрання у 1830 році.

Через два роки він був переобраний, цього разу представником американської партії вігів. Від імені цієї партії він був потенційним претендентом на пост президента США, як можливий контр-кандидат Мартина ван Бурена, протеже Джексона. У виборах 1834 року Крокетт зазнав поразки. Відмовляючись від політики свого штату, він вимовив відомі слова «Ви всі можете йти до пекла, я їду до Техасу».

Будівля суду в окрузі Крокетт. Техас
Деві Крокетт. 1850

Переїзд до Техасу в 1835 році був викликаний бажанням відродити свою політичну кар'єру. Разом із групою своїх друзів він приєднався до полковника Вільяма Тревіса[en] та брав участь в обороні Аламо під час облоги лютого та березня 1836 року мексиканськими військами на чолі з Антоніо Лопесом де Санта Анна. Збережений щоденник полковника Тревіса підтверджує надзвичайний героїзм Крокетта. 6 березня 1836 року місію Аламо в Сан-Антоніо[en] здобули мексиканські війська.[4] Обставини смерті Девіда Крокета не зовсім зрозумілі. Популярнішою є версія — про загибель у бою. Деякі джерела, однак, стверджують, що він був одним із п'яти-шести вцілілих захисників, яких захопив Антоніо Лопес і вбив їх (кололи багнетами або розстріляли — описи в цьому відношенні відрізняються).

Особисте життя[ред. | ред. код]

Вдовець Мері Фінлі на прізвисько Поллі (1788—1815), яка народила трьох дітей, він у 1816 році одружився з Елізабет Паттон і мав із нею четверо дітей. Він був масоном.

Ушанування пам'яті[ред. | ред. код]

Топоніміка[ред. | ред. код]

  • Крокетт — назва округу (графства) у штаті Техасі, США. Ідентифікатор округу 48105. Округ був заснований у 1875 році, а згодом організований у 1891-му.
  • Детальніше дивись

Деві Крокетт у мистецтві[ред. | ред. код]

Деві Крокетт
на поштовій марці 1967 року
П'єси та актори, які грали в них роль Деві Крокетта:

Деві Крокетт у кінематографі[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Фільми та актори, які грали в них роль полковника Деві Крокетта:
Кенотаф захисників форту Аламо у Сан-Антоніо

Телесеріали[ред. | ред. код]

Пам'ятники[ред. | ред. код]

Кенотаф захисників форту Аламо у Сан-Антоніо












  • Кенотаф захисників форту Аламо у Сан-Антоніо роботи скульптора Помпео Коппіні[it]. На західній панелі канотафа зображені фігури Крокетта і Вільяма Тревіса з іншими захисниками форту.
Пам'ятники Деві Крокеттові
(зліва — в Озоні, Техас; справа — в Лоренсбурзі. Теннессі)

Примітки[ред. | ред. код]