Дельта-лоцман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ»
Тип державне підприємство
Спеціалізація морська навігація
Попередник(и) Державне підприємство «Дельта-лоцман»
Засновано 18 січня 1998
Штаб-квартира вулиця Лягіна, 27, м. Миколаїв, Україна, 54001
Територія діяльності північно-західна частина Чорного моря, басейн Дунаю, Бузько-Дніпровський та Азовському басейни
Філії 6 регіональних лоцманських підрозділів, у тому числі 2 єдині морські та 4 портові лоцманські служби
Ключові особи Голодницький Олександр Григорович
Послуги лоцманське проведення суден та регулювання руху суден в акваторіях і на підхідних каналах усіх морських портів та терміналів України
Власник(и) Україна
Холдингова компанія Адміністрація морських портів України (АМПУ)
Код ЄДРПОУ 38728507
www.delta-pilot.ua

Де́льта-ло́цман — структурний підрозділ державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (ДП «АМПУ»).

Історія[ред. | ред. код]

18 січня 1998 року в Миколаєві було утворене державне підприємство «Дельта-лоцман». Засновником виступило Міністерство інфраструктури України[1]. У 2013 відбувається реорганізація підприємства і з набранням чинності Закону України «Про морські порти України» воно входить як філія до щойно утвореного державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Господарська діяльність[ред. | ред. код]

Основним видом діяльності Філії ДП «АМПУ» «Дельта-лоцман» є допоміжне обслуговування водного транспорту. Інші:

Підприємсттво надає послуги з лоцманського проведення суден та регулювання руху суден в акваторіях і на підхідних каналах усіх морських портів та терміналів України, на Бузько-Дніпровсько-лиманському (БДЛК) та Херсонському морському (ХМК) каналах, глибоководному судновому ході (ГСХ) Дунай-Чорне море, на підхідних каналах морських портів: Маріуполь, Бердянськ, Керч, Феодосія, Ялта, Севастополь, Євпаторія, Херсон, Миколаїв, Очаків, Южне, Одеса, Чорноморськ, Вилкове, Кілія, Ізмаїл, Рені.

Підрозділи[ред. | ред. код]

  • 2 єдині морські лоцманські служби.
  • 4 портові лоцманські служби.

Підрозділи проводять діяльність у північно-західній частині Чорного моря, в басейні Дунаю, Бузько-Дніпровський та Азовському басейнах.

Технічна оснащеність[ред. | ред. код]

Філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» має 13 центрів і постів регулювання руху суден (РРС), 10 автоматизованих радіолокаційних постів, 4 радіотехнічних поста зв'язку.

Власний спеціалізований флот підприємства складається з 19 лоцманських і 3 промірних катерів, багатоцільового буксира льодового класу та днопоглиблювального флоту, до якого входять земкараван «Ріон» та самовідвізні землесоси «Інгульський», «Меотида» та «Тилигульський».

На базі філії «Дельта-лоцман» функціонує галузевий тренажерний центр з підготовки та перепідготовки морських лоцманів та лоцманів-операторів служб регулювання руху суден.

Участь у міжнародних організаціях[ред. | ред. код]

ДП «Дельта-лоцман» прийнято в члени керівного комітету із впровадження проєкту Річкових інформаційних служб (РІС) IRIS Europe II.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Детальна інформація про юридичну особу ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДЕЛЬТА-ЛОЦМАН" (ДП "ДЕЛЬТА-ЛОЦМАН"). Міністерство юстиції України. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 14.09.2021.
  2. Детальна інформація про юридичну особу ФІЛІЯ "ДЕЛЬТА-ЛОЦМАН" ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА "АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ". Міністерство юстиції України. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 15.09.2021.

Джерела[ред. | ред. код]