Деметре I (архонт Абазгії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деметре I
Народився кін. VII ст.
Помер поч. VIII ст.
Країна Абхазьке царство
Національність лаз або абазг
Діяльність правитель
Титул ерістав
Посада архонт
Термін поч. VIII ст.
Батько Барнук

Деметре I (VIII ст.) — 6-й архонт Абазгії. Ймовірно першим прийняв титул ерістав (князь).

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження точаться суперечки. За різними відомостями був сином Барнука I або Лебарніка, патрикіїв Лазики. За теорією абхазьких істориків був сином Барнука з абазької династії Аносидів. Разом з тим з інших джерел відомо при виборних характер місцевих князів. При цьому зберігався вплив Візантії, що зативерджувала або призначала архонтів Абазгії.

Можливо після поразки лебарніка втік з ним до Абазгії, де зрештою призначається архонтом. Це версія доволі вірогідна: Абазгія номінально вважалася частиною Лазики. Деметре походив з роду лазьких правителів. Водночас він ймовірно породочався з абазькою знаттю. Є свідчення про допомогу абазгів у боротьбі Лебарніка за владу. Деметре таким чином являв провізантійську партію, що було актуально в умовах повстання Сергія, патрикія Лазики, проти Візантії у 690-х роках.

Можливо Деметре I було повалено між 708 і 711 роками, коли до Абазгії вдерлися арабські війська, спровокувавши антивізантійське повстання. Наступником став Теодозіо I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alexander Mikaberidze. Abasgia // Historical Dictionary of Georgia. — Lanham, Maryland • Toronto • Plymouth, UK: The Scarecrow Press, Inc., 2007. — 734 с. — (Historical Dictionaries of Europe, No. 50). — ISBN 978-0-8108-5580-9.