Демократична партія праці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демократична партія праці

італ. Pertito Democratico del Lavoro
Країна  Італія і  Королівство Італія
Голова партії Іваное Бономі
Дата заснування 8 вересня 1943
Дата розпуску 31 січня 1948
Штаб-квартира Рим, Італія
Ідеологія соціал-демократія і соціал-лібералізм

Демократична партія праці (італ. Partito Democratico del Lavoro, PDL) — італійська лейбористська політична партія, що існувала в 19431948 роках.

Історія[ред. | ред. код]

Партія бере свій початок від 1943, коли було створено організацію під назвою Демократія праці (італ. Democrazia del Lavoro, DL) на базі «Руху за переоблаштування» (італ. Movimento di Ricostruzione), що виник за кілька місяців до того. Впродовж 1944 року політичні сили, що входили до складу Комітету національного визволення та були близькими до ідей лейборизму, почали об'єднуватись навколо Демократії праці, яку 13 червня 1944 року було перейменовано на Демократичну партію праці.

Під час виборів 1946 року до Установчих зборів партія утворила єдиний блок з Ліберальною партією та ще двома невеликими об'єднаннями. Деякі члени партії висунулись за іншими списками. Партія показала вкрай низький результат, що призвело до внутрішньопартійної кризи, а потім до її розпаду. В самих Установчих зборах було створено групу Демократія праці, однак до її складу відмовились увійти деякі засновники партії, в тому числі й Бономі. На момент завершення роботи Установчих зборів група DL становила 9 осіб[1].

Завершення роботи Установчих зборів збіглося з припиненням існування Демократичної партії праці. Депутати від партії розійшлись по різних політичних силах, в основному лівого спрямування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. La Camera dei Deputati. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 1 серпня 2018.