День Єрусалима

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святкування Дня Єрусалима на вулиці Яффо, 2007 рік

День Єрусалима (івр. יום ירושלים‎, Йом-Єрушалайм) — державне свято в Ізраїлі, проголошене на честь взяття ізраїльською армією під контроль Східного Єрусалима в ході Шестиденної війни (1967) і його «воз'єднанням» з рештою міста. Відзначається щороку 28 іяру.

Після перемоги Ізраїля в Шестиденній війні Кнесет прийняв три законопроєкти у вівторок 27 липня 1967 року, згідно з якими було затверджено поправки до законів про муніципалітети (№6), 1967 року та про процедуру влади та правосуддя (№11), 1967 року. Ці закони підводили юридичну базу під об'єднання Єрусалима і поширювали ізраїльську юрисдикцію на всю територію міста. Цього ж дня було затверджено законопроєкт про охорону «священних місць». Після об'єднання площа Єрусалиму збільшилась у три рази, а жителі східної частини міста отримали право постійного проживання та голосувати на муніципальних виборах.

30 липня 1980 року, під час святкування 13 річниці об'єднання міста, Кнессет прийняв Основний закон про Єрусалим, за яким Єрусалим проголошувався «єдиним і неподільним, столицею Ізраїля». Серед іншого, закон також гарантував недоторканність «святих місць» та забезпечення свободи доступу до них з боку різних релігійних конфесій. Цей закон був засуджений Радою Безпеки ООН.

23 березня 1998 року Кнессет проголосив День Єрусалима національним святом[1].

Святкування[ред. | ред. код]

  • Церемонія на Арсенальній горі, де проходили бої між солдатами 66-го батальйону 55-ої повітрянодесантної бригади ізраїльської армії та військами Арабського легіону Йорданії, внаслідок якого ізраїльські десантники, ціною величезних втрат, витіснили арабів з укріплених позиції.
  • Церемонія на горі Герцля, присвячена пам'яті воїнів, що загинули в Шестиденній війні.
  • «Марш Єрусалиму» центральними вулицями столиці з державними прапорами Ізраїлю, після чого біля Стіни плачу проходить святковий мітинг[2].
  • В синагогах читають святкові молитви, серед яких «Галель» і радісні псалми.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jerusalem Day. The Knesset.
  2. Adele Berlin (2011). Yom Yerushalayim. The Oxford Dictionary of the Jewish Religion. Oxford University Press. с. 803. ISBN 978-0-19-973004-9.

Посилання[ред. | ред. код]