День Петра і Февронії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День Петра і Февронії
Тип народно-православний
Дата 25 червня (8 липня)
CMNS: День Петра і Февронії у Вікісховищі

День Петра і Февронії — російське свято, день пам'яті російських святих Петра і Февронії, а також Февронії Нізібійської. Відначається 25 червня (8 липня) за юліанським календарем.

З 2008 року у Російській Федерації відзначається приурочений до Дня Петра та Февронії — День сім'ї, любові і вірності.

Історія[ред. | ред. код]

За легендою, князь Муромський Петро захворів на проказу і жоден лікар не міг його вилікувати. Тоді йому порадили звернутися до селянки Февронії. Вона, як подяку за зцілення поставила умову одружитися з нею. Однак, вилікувавшись, князь не дотримався свого слова і поїхав від Февронії. Тоді хвороба знову до нього повернулася. Тому він повернувся назад, вилікувався і одружився з Февронією та ніколи про це не пошкодував.

Як свідчить легенда, князь і княгиня прожили довге і щасливе життя і ніщо їх не могло розлучити, вони прийняли послух, стали ченцем і черницею, знаходилися в різних монастирях і померли в один день, кожен у своїй келії. Спочатку помер Петро (у чернецтві Давид), дізнавшись про це 25 червня 1228 року померла і Февронія (Єфросинія)[1]. Православна церква канонізувала їх у 1541 році. З тих пір свято Петра і Февронії на Московії — це день коли моляться за щастя і мир у сімейному житті та беруть благословення на щасливий шлюб.

День святих відзначають 25 червня (8 липня) за юліанським календарем і 25 червня за григоріанським календарем.

День Петра і Февронії у віруючих східного обряду припадає на Петрів піст.

У російській культурі[ред. | ред. код]

У Росії побутують такі назви свята: Петра і Февронії, Февронія Русальниця, Февронії-русальниці.

Мощі Петра і Февронії знаходяться у Троїцькому жіночому монастирі міста Муром (Росія). Біля входу в монастир стоїть бронзовий пам'ятник цій парі.

Існує народне вірування: хто одружиться 8 липня буде щасливим у шлюбі, тому у цей день начебто завжди є велика кількість бажаючих одружитися[2].

Всеросійське свято, що отримало назву «День сім'ї, любові та вірності», вперше було проведене 8 липня 2008 року. Його організатором став Фонд соціально-культурних ініціатив, очолюваний Світланою Медведєвою, дружиною третього президента Росії Дмитра Медведєва.

Офіційно День сім'ї, кохання та вірності встановлений на Росії указом президента Путіна від 28 червня 2022 року[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Восьме липня — православне свято кохання. День святих Петра і Февронії. Ближче до Бога (укр.). 8 липня 2020. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 11 червня 2021.
  2. День святых Петра и Февронии: история и традиции праздника. www.ippo.ru. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 12 червня 2021.
  3. Указ Президента Российской Федерации от 28.06.2022 № 411 «О Дне семьи, любви и верности». Архів оригіналу за 11 серпня 2022. Процитовано 28 червня 2022.