День винахідника і раціоналізатора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

День винахідника і раціоналізатора — свято винахідників і раціоналізаторів. В Україні відзначається щорічно у третю суботу вересня.

Історія[ред. | ред. код]

Свято також відоме як День винахідника і День винаходів. Його історія сягає корінням в Радянський Союз: в 1957 році Академія наук СРСР запропонувала відзначати День винахідника і раціоналізатора[1]. І до цього дня, після розпаду Радянського Союзу, в Росії, Україні і Білорусі продовжують відзначати це свято.

29 червня 2018 року Всеросійське товариство винахідників і раціоналізаторів та Російська академія наук відновили традицію святкування Дня винахідника і раціоналізатора в РАН. У цей день пройшло нагородження кращих винахідників країни — лауреатів Премії ВОИР, а також вшанування кращих раціоналізаторів найбільших російських компаній[2].

Україна[ред. | ред. код]

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи винахідників і раціоналізаторів України…» згідно з Указом Президента України «Про День винахідника і раціоналізатора» від 16 серпня 1994 року № 443/94.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лучших изобретателей страны наградили в РАН | Нанотехнологии Nanonewsnet (рос.). www.nanonewsnet.ru. Архів оригіналу за 8 липня 2018. Процитовано 7 липня 2018.
  2. Лучших изобретателей страны наградили в РАН. www.ras.ru. Архів оригіналу за 23 серпня 2018. Процитовано 7 липня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]