День жінок-мироносиць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День жінок мироносиць
День жінок мироносиць
День жінок мироносиць
Сім жінок-мироносиць. Ікона, початок XIX століття.
Ким святкується християни, східні слов'яни
Тип християнський /
народно-християнський
Пов'язаний з 15-й день від Великодня

День жінок мироносиць або Тиждень святих жінок мироносиць — перехідне свято у православному календарі, що відзначається у другу неділю після Великодня[1]. У цей день згадують Жінок-мироносиць, а також Йосипа Ариматейського і таємного учня Ісуса Христа — Никодима.

В культурі східних слов'ян вважається жіночим святом. У деяких місцях у цей день проводився обряд кумування. Обрядовою їжею була дівоча або жіноча яєшня. Цей день завершав весняну молодіжну обрядовість Радоницького тижня.

Значення в православній вірі[ред. | ред. код]

Жінки-мироносиці — це жінки, які в ніч Воскресіння Ісуса Христа прийшли до Гробу Господнього, щоб за звичаєм намастити його тіло ароматними маслами. Вони були серед перших вірян, хто залишивши свої будинки пішли за Христом[1].

У святому письмі згадується сім жінок: Марія Магдалина, Іоанна, Сусанна, Марія Клеопова, Саломія, Марфа і Марія — сестри Лазарь, хоча, можливо, що їх було більше. Коли жінки йшли до Гробу, вони обговорювали, хто відвалить камінь, але підійшовши побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес[1].

У Євангеліє від Івана вказується, що першою до Гробу підійшла Марія Магдалина. Коли вона побачила, що Ісуса немає, вона почала плакати, так як вирішила, що його викрали. Тут до неї з'явилися два ангели і сам Ісус, якого вона не впізнала. Ісус дозволив їй сповістити апостолам, що Ісус Христос Воскрес[1].

У православній вірі жінок-мироносиць шанують у зв'язку з Воскресінням Господнім тому що вони, не боячись гоніння, першими прийшли до Гробу Господнього, побачили ангела і першими повідомили світу, що Ісус Воскрес.

Традиції[ред. | ред. код]

У цей день жінки йдуть до церкви. Жінки в день жон-мироносиць вважались іменинницями, тому чоловіки їх вітали і намагалися порадувати подарунками.

У давні часи жінки збиралися великими групами і святкували. Існували також традиції, коли всі жінки в цей день приносили яйця, а господиня готувала велику яєшню. Також існувала традиція «кумування», коли дівчата називали одна одну кумою і потім так називались все життя[2].

Ще одна з традицій — поминальна, коли день чи навіть весь тиждень поминають померлих.

Прикмети[ред. | ред. код]

  • Якщо на цей день багато роси, то день буде погожий, а якщо роси майже немає, то жди дощу.
  • Якщо вже квітує черемха, то друга частина травня буде холодною, а літо дощовим[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г День жінок-мироносиць 2021: що потрібно і що не можна робити в другу неділю після Великодня. OBOZREVATEL NEWS (укр.). 16 травня 2021. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021.
  2. День жінок-мироносиць: традиції святкування. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 12 червня 2021.
  3. С, Марина. День жен-мироносиц 2021: что можно и нельзя делать. liza.ua (рос.). Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 12 червня 2021.