Дерев'янко Євген Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерев'янко Євген Іванович
Народився 7 січня 1968(1968-01-07) (56 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність скульптор
Alma mater Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Євген Іванович Дерев’янко (нар. 7 січня 1968(19680107), Київ) — український скульптор, член Національної спілки художників України.

Народився у сім'ї митців. Батько займається скульптурою, сестра – художник.

У 1987 році закінчив Республіканську художню школу імені Т.Шевченка (в якій нині викладає скульптуру, малюнок, композицію), а в 1995 році – Академію мистецтв України.

У 2005 році заснував „Майстерню Дерев’янка”, у 2006 році створив персональну мистецьку галерею. У 2007 році відкрив „Арт-бутік Євгена Дерев’янка”, у травні 2009 року - персональну мистецьку галерею левкасу та скульптури „Гольфстрім”, та школу мистецтв для дітей та дорослих.

У 2011 році створив Театр людей-ляльок „Пілігрим” (з 2012 року - ляльковий театр притч "Mammals"). На сцені театру втілене досі небачене поєднання людського тіла та лялькового механізму. Театр залучено до списку лялькових театрів Міжнародного інституту маріонеток у Франції.

Стиль, в якому працює Євген Дерев’янко – „Експресіонізм з елементами символіки”. Серед розмаїття матеріалів, які майстерно використовує скульптор: бронза, дерево, камінь, кераміка, скло. Авторською технікою скульптора є левкас – традиційна українська техніка, яка використовувалася для написання ікон у Стародавній Русі в Х – ХІІІ століттях.

Євген Дерев’янко є дипломантом конкурсів на відкриття пам’ятників видатним діячам української історії та культури. Скульптор створив пам’ятник видатному українському кібернетику В.С. Михалевичу (в камені), а в лютому 2006 року у Святошинському районі Києва урочисто відкрито та освячено пам’ятник Миколі Святоші (у бронзі)[1]. Він є автором значної кількості пам’ятних відзнак.

Роботи експонуються в Італії, Іспанії, Франції, Канаді, Польщі, Греції, Америці та інших країнах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пам'ятник Миколі Святоші, м. Київ. Архів оригіналу за 17 лютого 2017. Процитовано 16 лютого 2017.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]