Державна служба інтелектуальної власності України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державна служба інтелектуальної власності України
(ДСІВ)
Загальна інформація
Країна  Україна
Річний бюджет 4 101 000 ₴[1]
Код ЄДРПОУ 37552556

Державна служба інтелектуальної власності України (ДСІВ) — колишній центральний орган виконавчої влади України, який реалізовував державну політику у сфері інтелектуальної власності. Керувався Кабінетом Міністрів України через Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

23 серпня 2016 постановою № 585 Кабінет Міністрів України ліквідував Державну службу інтелектуальної власності і поклав на Міністерство економічного розвитку і торгівлі завдання і функції з реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності та визначив це міністерство правонаступником цієї служби в частині реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності.[2]

11 травня 2017 постановою № 320 Кабінет Міністрів України передав Мінекономрозвитку функції з реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності, які до цього здійснювала Державна служба інтелектуальної власності, а також припинив чинність Положення про ДСІВ.[3][4].

У структурі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України утворений Департамент інтелектуальної власності, до якого перейшли функції колишньої ДСІВ[5].

Функції[ред. | ред. код]

Серед іншого, ДСІВ:

  • проводив експертизу заявок на об'єкти права інтелектуальної власності, видає відповідні патенти і свідоцтва;
  • реєстрував об'єкти права інтелектуальної власності, договори про передачу прав, ліцензійні договори і веде відповідні реєстри;
  • займався питаннями, пов'язаними з контролем за дотриманням права інтелектуальної власності;
  • висував пропозиції щодо вдосконалення законодавства у сфері інтелектуальних прав.

Державну службу очолював Голова, якого призначав на посаду за поданням Прем'єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Міністра, та звільняв з посади Президент України.

Завдання[ред. | ред. код]

Основними завданнями служби були:

  • реалізація державної політики у сфері інтелектуальної власності;
  • внесення на розгляд Міністра пропозицій щодо формування державної політики у сфері інтелектуальної власності.

Керівники[ред. | ред. код]

18 лютого 2016 виконання обов'язків Голови Державної служби інтелектуальної власності України були покладені тимчасово, до призначення в установленому порядку, на начальника управління державного нагляду за дотриманням законодавства в сфері інтелектуальної власності Державної служби інтелектуальної власності України Малиш Антоніну Анатоліївну.[6]

Попередні керівники:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/58/f463274n199.xls
  2. Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Кабінет Міністрів України. Архів оригіналу за 18 квітня 2018. Процитовано 17 квітня 2018.
  3. Питання Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Кабінет Міністрів України. Архів оригіналу за 18 квітня 2018. Процитовано 17 квітня 2018.
  4. До уваги заявників, патентних повірених, партнерів системи та інтелектуальної спільноти!. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Архів оригіналу за 18 квітня 2018. Процитовано 17 квітня 2018.
  5. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. http://www.me.gov.ua/. Архів оригіналу за 5 листопада 2017.
  6. Про тимчасове покладення виконання обов'язків Голови Державної служби інтелектуальної власності України на Малиш А. А. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016.
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]