Державний Російський драматичний театр імені В. В. Маяковського (Душанбе)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний Російський драматичний театр імені В. В. Маяковського
Колишня споруда Державного Російського драматичного театру імені В. В. Маяковського на проспекті Рудакі
Колишня споруда Державного Російського драматичного театру імені В. В. Маяковського на проспекті Рудакі
Колишня споруда Державного Російського драматичного театру імені В. В. Маяковського на проспекті Рудакі

Країна Таджикистан Таджикистан
Місто
Адреса
колишній кінотеатр "Таджикистан", 62 мікрорайон
Місткість 298 місць[1]
Тип драматичний театр
Статус державний
Відкрито 1937
Репертуар російська і зарубіжна класична і сучасна драматургія
Керівництво головний режисер — С. Усмонов
директор — С. Мірзоєв
Ідентифікатори і посилання

Державний Російський драматичний театр імені В. В. Маяковського — державний російський (російськомовний) драматичний театр у столиці Таджикистану місті Душанбе; один з двох російських драметатрів цієї країни.

Носить ім'я російського поета, публіциста, драматурга і громадського діяча Маяковського Володимира Володимировича.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Державний Російський драматичний театр імені В. В. Маяковського розташовувався на душанбинській центральній магістралі в історичній будівлі за адресою: пр. Рудакі, буд. 76, м. Душанбе—734001[2]. Глядацька зала театру була розрахована на 298 місць.

2016 року історична споруда театру (1929 року побудови) була знесена, а сам театр переведений на південно-східну околицю Душанбе в приміщення колишнього кінотеатру «Таджикистан»[3].

Головний режисер театру — Заслужений артист Республіки Таджикистан Султан Усмонов, випускник Державного інституту театральних мистецтв ім. А. В. Луначарського; директор театру — Сухроб Мірзоєв, також випускник цього інституту.

Історія[ред. | ред. код]

7 листопада 1937 року спектаклем Н. Вірти «Земля» розпочав свою роботу перший у Таджикистані Російський драматичний театр.

Першими виставами колективу були «Волки и овцы» О. М. Островського під керівництвом В. О. Топоркова, «Разлом» Б. А. Лавреньова в постановці Народного артиста СРСР М. М. Яншина.

Від само́го початку діяльності російського драмтеатру в Душанбе, в його спектаклях брали участь численні актори Таджицького академічного театру драми ім. А. Лахуті. Спершу колектив складався з випускників Московського театру-студії, вихованців Народного артиста СРСР О. Д. Дикого. Оскільки театр перший час не мав власного приміщення, спектаклі відбувалися у Душанбинському Будинку офіцерів.

У 1940 році театрові було присвоєно ім'я радянського російського поета-новатора Володимира Маяковського.

У роки ІІ Світової війни (194145) театр не припиняв своєї діяльності. У цей період у Будинку офіцерів в Душанбе свої спектаклі ставив також евакуйований з Москви театр Червоної Армії.

У повоєнний час Душанбинський театр В. В. Маяковського став провідним драматичним російськомовним театром і одним з найкращих театрів узагалі в Таджицькій РСР. Трупа часто виїжджала на гастролі, у всі республіки СРСР, її виступи завжди мали великий успіх.

Попри від'їзд значної частини трупи Російського театру на чолі з головним режисером В. Ахадовим до Магнітогорська під час подій 199194 рокій, у період після Громадянської війни в Таджикистані колектив відродився, лишившись одним зі значних культурних осередків республіки. У театрі почали працювати нові молоді актори, випускники студії, що існувала при театрі, й вихованці російської групи акторського факультету Таджицького Державного інституту мистецтв ім. М. Турсунзаде.

2016 року історична споруда театру (1929 року побудови) була знесена, а сам театр переведений на південно-східну околицю Душанбе в приміщення колишнього кінотеатру «Таджикистан»[3].

З репертуару та діяльності[ред. | ред. код]

У теперішній час у репертуарі Державного Російського драматичного театру імені В. В. Маяковського — як твори світової класичної та сучасної драматургії. Загалом за свою історію театр поставив близько 400 назв спектаклів. Серед авторів, за творами яких, ставились спектаклі найчастіше — І. Бабель, С. Михалков, К. Гольдоні, Н. Макіавеллі, О. С. Пушкіна та сучасних драматургів Таджикистану.

Від 13 до 19 квітня 2001 року театр з виставою «Закат» за І. Бабелем брав участь у ІІІ-му Міжнародному фестивалі російських театрів країн СНД і Балтії «Встречи в России», що відбувався у Санкт-Петербурзі, і був схвально прийнятий публікою.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Паспорт міста Душанбе [Архівовано 27 серпня 2010 у Wayback Machine.] (рос.) на Офіційний сайт м. Душанбе [Архівовано 6 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  2. Державний Російський драматичний театр імені В. В. Маяковського [Архівовано 2010-05-22 у Wayback Machine.] на www.artculture.tj (Календар культурних подій у Таджикистані) [Архівовано 22 травня 2010 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. а б В Душанбе начали сносить здание русского драмтеатра имени Маяковского. Архів оригіналу за 10 вересня 2017. Процитовано 10 вересня 2017.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]