Державний архів Північної Македонії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний архів Північної Македонії
Державний архів Північної Македонії
Дата відкриття 1951
Місце-розташування Скоп'є, Північна Македонія
Сайт arhiv.gov.mk
Мапа

Державний архів Північної Македонії (ДАРМ) створений у 1951 році. З 1926 року до 1941 архів перебував у складі Державного архіву Сербії в Белграді. Центральний комітет Комуністичної партії Македонії у 1949 сформував Історичний архів, чиє завдання полягало у зборі матеріалів, пов'язаних з Комуністичною партією. Ці матеріали сьогодні знаходяться в Державному архіві Македонії.

Після створення Державного архіву відразу ж розпочалася робота по створенню загальнонаціональної мережі архів Македонії. Регіональні установи створені в містах Бітола, Куманово, Охрид, Прілеп, Скоп'є, Струмиця, Тетово, Велес і Штип.

Державний архів Македонії має лабораторію по консервації і реставрації та має лабораторію мікрофільмів. Нове спеціальне приміщення знаходиться в експлуатації з 1969 року, а офіс Архіву знаходяться в центрі Скоп'є, в будівлі, де також розташовується Археологічний музей і Конституційний суд.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Filip Petrovski. The state Archives of the Republic of Macedonia (1951-2016). — Skopje : Evropa 92, 2016. — 232 с. — ISBN 978 608 4745 21 1.