Державні символи України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Згідно з Конституцією України, державними символами України є Державний Прапор, Державний Герб, Державний Гімн.

Державний Прапор України[ред. | ред. код]

Докладніше: Прапор України
Прапор України

Прапор — певного кольору тканина, піднімається на щоглі, просто вивішується чи розстеляється.

Кольори державного Прапора України — синій і жовтий. З давніх-давен українська земля була хліборобським краєм. Синє море або небо над золотою нивою — зміст, який нині вкладають у кольори Державного Прапора України. Державний Прапор України не є «жовто-синій» чи «жовто-блакитний», оскільки за правилами геральдики кольори «читаються» згори донизу. До Державного Прапора України виявляють пошану, схиляючи голову чи вклоняючись, а часом і стають на одне коліно. Військові віддають прапорові честь[1].

Державний Герб України[ред. | ред. код]

Докладніше: Герб України та Тризуб
Герб України

Великий Державний Герб України, згідно зі статтею 20 Конституції України, встановлюється з урахуванням малого Державного Герба, як його головного елемента, і герба Війська Запорізького, і затверджується не менше як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України[2].

19 лютого 1992 року Верховною Радою України ухвалена постанова «Про Державний Герб України», якою було затверджено «Тризуб, як малий герб України» та, відповідно, головний елемент великого герба[1][3].

Державний Гімн України[ред. | ред. код]

Докладніше: Гімн України

Державний гімн України — один з головних державних символів України поряд з прапором і гербом. Державним гі́мном є перший куплет та приспів пісні "Ще не вмерла України і Слава, і Воля" слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційно його «Музичну редакцію» ухвалила Верховна рада України 15 січня 1992 року; слова гімну затверджено законом «про Гімн України» 6 березня 2003 року

«Ще не вмерла України і слава, і воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.
Приспів:
Душу й тіло ми положим за нашу свободу
І покажем, що ми, браття, козацького роду».[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Державна символіка України | Для юних громадян. children.kmu.gov.ua. Архів оригіналу за 22 серпня 2016. Процитовано 10 серпня 2016. 
  2. Конституція України [Архівовано 29 травня 2019 у Wayback Machine.] // Верховна Рада України: Законодавство України. — Поточна редакція — Тлумачення від 02.12.2019.
  3. Про Державний герб України [Архівовано 19 лютого 2021 у Wayback Machine.] // Верховна Рада України. — 19 лютого 1992 р.

Посилання[ред. | ред. код]