Держагенція передових дослідницьких проєктів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Держагенція передових дослідницьких проєктів
англ. Government Advant Research Development Agency (GARDA)
Основні дані
Засновано 2018
Приналежність Україна Україна
Країна  Україна
Тип академічна установа[d]

Держагенція передових дослідницьких проєктів (англ. Government Advant Research Development Agency, GARDA) — державна агенція, відкриття якої заплановане на початок 2018 року, згодом початок роботи установи переносився на 2022[1]. Агентство працюватиме над технологіями, які дозволять запобігати негативним викликам у майбутньому, наприклад, катастрофам. З іншого боку, ця організація шукатиме проривні можливості у різноманітних сферах життя. GARDA працюватиме окремо від «Укроборонпрому» та буде підзвітна парламенту і уряду[2].

Історія[ред. | ред. код]

Куратором створення нової агенції став доктор Ентоні Тетер, керівник агенції DARPA з 2001 по 2009 роки та перший іноземний радник ДК «Укроборонпром» з 2016 року[2].

Саме слово «гарда» означає захист руки від зброї супротивника. Агенція працюватиме над технологіями, які дозволять запобігати негативним викликам у майбутньому, наприклад, катастрофам. З іншого боку, ця організація шукатиме проривні можливості у різноманітних сферах життя. Впровадження таких технологій дозволить Україні випереджати у розвитку інші країни та виходити на нові ринки[2].

Агенція шукатиме проблему, шляхи її вирішення, і потім надаватиме інформацію про це президенту України і Кабміну. Проєкти будуть затверджуватись парламентом, президентом, міністром оборони та міністром економіки[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Запуск Агенції оборонних технологій планується на 2022 рік – Мінстратегпром // Укрінформ.
  2. а б в г Перемогти у війні майбутнього: в Україні створять аналог легендарної американської DARPA. Texty. 17 жовтня 2017. 

Див. також[ред. | ред. код]