Дерихвістні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерихвістні

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Дерихвостові (Glareolidae)
Підродина: Дерихвістні ( Glareolinae)
Brehm, 1831
Роди

Glareola
Stiltia

Посилання
Віківиди: Glareolinae
Fossilworks: 98948

Дерихвістні[1] (Glareolinae) — підродина сивкоподібних птахів родини дерихвостових (Glareolidae). Містить 8 видів у двох родах.

Поширення[ред. | ред. код]

Дерихвістні трапляються в тепліших регіонах Старого світу, від Південної Європи та Східної Африки через Азію до Австралії. В Україні трапляються два види — дерихвіст степовий та дерихвіст лучний. Види, що розмножуються в помірних регіонах, на зимівлю мігрують на далекі відстані.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні птахи, завдовжки 17-26 см. Мають короткі ноги, дуже довгі загострені крила і довгий вилчастий хвіст. Їхній політ швидкий та елегантний, як у ластівки або крячкових. Дзьоб короткий, вигнутий. Зазвичай він червоний біля основи і чорний до кінця.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Дерихвости мешкають на відкритих територіях, неподалік великих водойм. Активні на світанку або у сутінках. Живляться комахами на яких полюють в польоті, рідше полюють на землі. Гніздо облаштовують на землі. У гнізді 2-4 яйця. Пташенята залишають з батьками гніздо за добу після вилуплення.[2]

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2.  Newton, Alfred (1911). Pratincole . У Hugh Chisholm (ред.). // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. 22. Cambridge University Press. с. 254—255. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]