Джгутикові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Джгутиконосці)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Евглена зелена

Джгутикові, джгутиконосці, або флагеляти — збірна назва різноманітних еукаріот (переважно одноклітинних), для яких характерна наявність батогоподібних органів руху — джгутиків. Завдяки руху джгутиків ці мікроорганізми здатні не тільки пересуватися, але й створювати струм води, який приносить органіку для живлення.

Класифікація[ред. | ред. код]

До кінця 1990-х джгутикових розглядали як клас найпростіших типу саркомастигофори[1], який об'єднував 13 рядів і більше 7000 видів[джерело?]. Їх поділяли на дві основні групи: фітоджгутикові (подібні до рослин) і зооджгутикові (подібні до тварин)[2]. Схожість двох груп мікроорганізмів із рослинами чи тваринами визначалася будовою клітин і типом живлення. Так, фітоджгутикові отримують енергію завдяки фотосинтезу, а зооджгутикові — з готових їжу. У клітинах рослинних джгутиконосців є хлорофіл для здійснення фотосинтезу. Деякі джгутиконосці, як наприклад, евглена зелена на світлі синтезують живильні речовини самостійно шляхом фотосинтезу, а в темряві живляться як тварини — готовими органічними речовинами.

На початку XXI сторіччя було в цілому побудовано еволюційне дерево еукаріот. Виявилося, що джгутикові входять до складу більшості його гілок, а багато відгалужень цілком складаються з джгутикових, зокрема, ними повністю укладена основа еволюційного дерева. Однак, місце багатьох одноклітинних джутикових на еволюційному дереві ще не було з'ясовано остаточно (їх називали «сирітськими» лініями — англ. «orphan» lineages)[3].

Приклади[ред. | ред. код]

Типовим прикладом джгутикових вважали евглену зелену. Вона вкрита пелікулою, тому її форма може змінюватися лише в певних межах. Рухається за допомогою джгутика-виросту цитоплазми. У цитоплазмі є хлоропласти, тому на світлі фотосинтезує. У темряві живиться гетеротрофно. Розмножується поздовжнім поділом.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Subphylum Mastigophora – flagellated protozoans. ITIS. Процитовано 28 червня 2022.(англ.)
  2. The Editors of Encyclopaedia (30 Nov. 2018). zooflagellate. Encyclopedia Britannica. Процитовано 28 червня 2022.(англ.)
  3. Сергей Ястребов (17.04.2018). Выделена новая супергруппа эукариот. Новости науки на «Элементах». Процитовано 28 червня 2022.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]