Джеймс Тілл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеймс Тілл
Народився 25 серпня 1931(1931-08-25) (92 роки)
Ллойдміністер
Країна  Канада
Діяльність лікар, викладач університету, біофізик
Alma mater Саскачеванський університет
Єльський університет
Заклад Торонтський університет
Членство Лондонське королівське товариство
Королівське товариство Канади
Нагороди

Джеймс Едгар Тілл (англ. James Edgar Till, нар. 25 серпня 1931 р.) [1]біофізик з університету Торонто, найбільш відомий демонстрацією – з Ернестом Мак Кулохом – наявність стовбурових клітин.

Рання робота[ред. | ред. код]

Тіл народився в Ллойдмінстері, який розташований на кордоні між Саскачеваном і Альбертою. Сімейна ферма була розташована на північ від Ллойдмінстера, в Альберті; східна околиця ферми була кордоном АльбертаСаскачеван.

Він навчався в Університеті Саскачевану за стипендіями, наданими Standard Oil Company та Національною дослідницькою радою, який закінчив зі ступенем бакалавра наук. у 1952 році та ступінь магістра наук. з фізики в 1954 році. Деякі з його ранніх робіт були проведені з Гарольдом Е. Джонсом, піонером променевої терапії кобальтом-60. Тілль вступив до Єльського університету, де отримав ступінь доктора філософії. в біофізиці в 1957 році. Потім він став доктором наук в Університеті Торонто.

Стовбурові клітини[ред. | ред. код]

Гарольд Е. Джонс залучив Тілла до Інституту раку Онтаріо в лікарні принцеси Маргарет незабаром після того, як він закінчив роботу в Єльському університеті. Згодом Тілль вирішив працювати з Ернестом МакКалохом в Університеті Торонто. Таким чином, проникливість старшого лікаря поєднувалася з суворою та глибокою натурою молодшого фізика.

На початку 1960-х років МакКаллох і Тілл почали серію експериментів, які передбачали введення клітин кісткового мозку опроміненим мишам. Вони помітили, що на селезінці мишей виросли невеликі виступи, пропорційні кількості введених клітин кісткового мозку. Тіл і МакКаллох назвали грудки «колонії селезінки» і припустили, що кожна шишка виникла з однієї клітини кісткового мозку: можливо, стовбурової клітини.

Пізніша кар'єра[ред. | ред. код]

У 1980-х роках Тілль змінив увагу, поступово переходячи до оцінки лікування раку, питань якості життя та Інтернет-досліджень, включаючи етику Інтернет-досліджень та етику пошуку списків .

Тілль має почесне звання почесного професора Університету Торонто.

До 2019 року Тілль був членом редакції журналу відкритого доступу Journal of Medical Internet Research.

Тілль був членом-засновником Ради директорів Канадського фонду стовбурових клітин (більше неактивний).

Почесті[ред. | ред. код]

Вибрані видання[ред. | ред. код]

  1. Honouring Excellence | Preserving History | Inspiring Generations. Архів оригіналу за 26 травня 2011. Процитовано 15 січня 2023.
  2. All Gairdner Awards Laureates. Gairdner Foundation (амер.). Процитовано 6 жовтня 2022.

 

Посилання[ред. | ред. код]