Джеймс Уікс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеймс Уікс
Основна інформація
Дата народження 20 серпня 1978(1978-08-20) (45 років)
Професії композитор

Джеймс Уікс (англ. James Weeks; нар. 20 серпня 1978(19780820), Блекберн) — британський композитор, диригент, піаніст, співзасновник вокального ансамблю EXAUDI.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Блекберні 20 серпня 1978 року. Освіту здобував у Вінчестерському коледжі, Кембриджському університеті, докторську дисертацію з композиції завершував під керівництвом Майкла Фіннісі у Саутгемптонському університеті. Очолював кафедру композиції у Ґілдголській школі музики та драми, зараз Джеймс Вікс — асистент професора музики у Даремському університеті. Його музику замовляють та виконують провідні музиканти-солісти та музичні колективи, включаючи London Sinfonietta, Apartment House, Quatuor Bozzini, EXAUDI, Alison Balsom, Morgan/Dullea, Wandelweiser, New London Chamber Choir, Uroboros Ensemble, Endymion, Anton Lukoszevieze and Christopher Redgate на британських та європейських фестивалях, зокрема, таких як Spitalfields music та Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus Muziekweek, Quincena Musical, а також у таких місцях, як de Bijloke, Wandelweiser (Дюссельдорф, Мюнхен), Weimarer Frühjahrstage та Мафра[1].

Творчість[ред. | ред. код]

З 2005 основним напрямком його музики стає створення п'єс для камерних складів (для виконання соло та/або невеликими ансамблями) у яких композитор досліджує первинні музичні елементи, матеріали та процеси, або виокремлюючи їх та залишаючи у первинному вигляді, або вбудовуючи до щільних поліфонічних структур.

Надихаючись ренесансною поліфонією, захоплення якою почалось із співу у церковному хорі в дитинстві, Джеймс Уікс у своїй творчості реалізує поліфонічну техніку, зокрема принципи ренесансної поліфонії строгого стилю із естетикою мінімалізму, й сам позиціонує свою творчісь як «анти-складність» (anti-complexity), як антипод до поширеного у британській музиці напряму «нової складності» («new complexity»), серед найвідоміших представників якого — Браян Фернехоу та вчитель Джеймса — Майкл Фіннісі.

Основні твори[ред. | ред. код]

Сольні твори[ред. | ред. код]

Твори для двох виконавців[ред. | ред. код]

Твори для інструментальних ансамблів[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Релізи Джеймса Уікса виходять на найпрестижніших у сфері академічної та експериментальної музики незалежних лейблах, таких як Winter&Winter, Another Timbre, Confront Recordings та інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 21 серпня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://soundcloud.com/jamesweeks-composer/schilderkonst-full-performance