Джейс і Колісні Воїни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джейс і Колісні воїни
Jayce and the Wheeled Warriors
Тип анімаційний телесеріалd
Телеканал(и) TF1
Дистриб'ютор(и) SFM Entertainmentd
Жанр пригоди, фантастика
Тривалість серії 30 хв.
Тривалість 22 хв.
Керівник проєкту Жан Шалопенd
Сценарист
Композитор Шукі Левіd
Країна-виробник
Мова оригіналу французька і англійська
Перша поява 16 вересня 1985
Перший показ 16 вересня 1985 — 13 грудня 1985
Кількість сезонів 1
Кількість серій 65
Посилання

«Дже́йс і Колі́сні Во́їни», також знаний як «Лі́га Сві́тла» — французький / північноамериканський мультсеріал 1985 року. Вироблявся DIC Entertainment, анімація відбувалася на японських студіях Sunrise, Shaft, Studio Giants, Studio Look та Swan Production. Мультсеріал, який тривав 65 епізодів, був створений для підтримки серії іграшок Mattel's Wheeled Warriors. Він мав наскрізний сюжет, але не мав остаточного фіналу.

Сюжет базується на протистоянні двох фракцій: Ліги Світла (в оригіналі англ. Lightning League — Ліги Блискавки) і монстрів Собоса (англ. Saw Boss, Бос Пилка). Лідером Ліги Світла є юнак на ім'я Джейс, який шукає свого зниклого батька. Учасники Ліги користуються колісною технікою з різноманітним озброєнням білого і сріблястого кольорів. Антагоністи представлені армією органічних машин, заснованих на рослинах, які виростають з космічних ліан. Ліани поглинають ресурси планет і поширюються насінням по космосу для захоплення нових світів. Їхнім лідером і є людиноподібна рослина Собос.[1]

Мультсеріал також виходив на касетах та DVD, а 1987 у Франції вийшов комікс, який переповідав сюжет серіалу.

Сюжет[ред. | ред. код]

У передісторії батько Джейса, Одрік, був ученим, який прагнув створити модифіковані рослини, щоб покласти край голоду у Всесвіті. В результаті експериментів він створив розумну рослину Флору, яка набула форми дівчинки і володіла здатністю спілкуватись з іншими рослинами. Проте, інші рослини внаслідок радіації від сонячного спалаху мутували в чудовиськ, а їхнім лідером стала людиноподібна рослина Собос. Одріку вдалося виростити корінь, який міг знищити монстрів, але він був змушений тікати. Захопивши покинуту лабораторію, Собос перетворив її на свою штаб-квартиру і наділив її здатністю телепортуватися між планетами, щоб завоювати Всесвіт. Одрік розділив корінь на дві частини, одну половину залишив собі, а іншу віддав своєму слузі і другові роботові Уну, якого відіслав до Джейса.

Наставник Джейса, Джилліан, передав йому перстень легендарної Ліги Світла, яка рятувала Всесвіт у минулому. Перстень мав здатність наділяти його власника, якщо його помисли чисті, силою боротися зі злом. Відтоді новоутворена Ліга Світла подорожує всесвітом на кораблі «Гордість Неба II» в пошуках Одріка і другої частини кореня, щоб перемогти Собоса. В битві їм допомагають автомобілі, створені Джилліаном.

Основні персонажі[ред. | ред. код]

  • Джейс (англ. Jayce) — юний лідер Ліги Світла. Володіє частиною кореня, необхідного для перемоги над Собосом, і перснем Ліги Світла, яке допомагає йому у скрутних ситуаціях.
  • Одрік (англ. Audric) — батько Джейса і перший хазяїн Уна. Творець машин Ліги і ненапряму причетний до створення Собоса.
  • Джилліан (англ. Gillian) — чарівник, разом з тим учений і наставник Джеса та Флори. Він також є одним з творців Флори і всіх 5 автомобілів Ліги Світла. Пізніше він створив додаткові машини для потреб Ліги.
  • Флора (англ. Flora) — дівчинка, створена з квітки Джилліаном і Одріком. Вона здатна відчувати монстрів на відстані і телепатично спілкуватися з тваринами й рослинами. В процесі розвитку сюжету її сили зростають.
  • Ун (англ. Oon) — робот у вигляді лицаря нижче людського зросту, також знаний як Вічний Зброєносець. Є й інші, подібні йому, ще одного Вічного Зброєносця він зустрів в ході подорожей з Джейсом. Ун спочатку служив Одріку, але переданий ним синові, Джесу. Час від часу він виглядає то боягузливим, то сміливим; є другим пілотом машини Джейса.
  • Герк Штормсейлор (англ. Herc Stormsailor) — торговець, власник і капітан космічної баржі та за сумісністю штабу Ліги Світла, «Гордості Неба II». Має близькі стосунки з королевою піратів Морганою і сам колись був членом Піратської Гільдії.
  • Брок (англ. Brock) — компаньйон Флори, виглядає як велика літаюча риба. Вона спілкується шляхом щебетань і свистів і тільки Флора розуміє його.
  • Зоггі (англ. The Zoggies) — троє роботів, які служать домашніми улюбленцями.
  • Джал Горда (англ. Jal Gorda) — шпигун-іншопланетянин, який з'являється як гостьовий персонаж протягом всього серіалу. Він був врятований Одріком від монстрів Собоса, коли ті напали на його селище, і відтоді допомагає Лізі Світла.
  • Собос (англ. Saw Boss) — людиноподібний лідер монстрів, виглядає як фіолетовий велетень з великою головою та палаючими помаранчевими очима. Йому підпорядковуються генерали, кожен з яких командує певним типом монстрів. Штаб Собоса може телепортуватися між планетами, на яких проростають зазделегідь посіяні лози. Собос здатний перетворюватися на рослиноподібну машину з дисковою пилкою на довгому стеблі.
  • Машини Ліги Світла — керуються пілотами, але можуть бути керовані дистанційно чи діяти за наперед заданими алгоритмами. Коли Джейс віддає їм команди через комунікатор, вони відповідають фразою «Команду отримано!»

Епізоди[ред. | ред. код]

Назва Оригінальна назва
01 Втеча з Саду Зла Escape from the Garden of Evil
02 Ваза Сянга The Vase of Xiang
03 Сталь, загартована в пітьмі Steel Against Shadow
04 Срібні хрестоносці Silver Crusaders
05 Корабель-привид Ghostship
06 Флора, фауна і монстри Flora, Fauna and the Monster Minds
07 Вогонь і лід Fire and Ice
08 Космічні пірати Space Outlaws
09 Майбутнє майбутнього Future of the Future
10 Під водою Underwater
11 Льодяний світ Frostworld
12 Критична маса Critical Mass
13 Пурпурна книга The Purple Tome
14 Гак, лінія і срібло Hook, Line and Silver
15 Кривавий камінь Bloodstone
16 Раби Альдебарану The Slaves of Adelbaren
17 Полювання The Hunt
18 Блокада Blockade Runners
19 Спляча принцеса The Sleeping Princess
20 Смертельне возз'єднання Deadly Reunion
21 Небесне королівство Sky Kingdom
22 Шлях в пітьму Quest into Shadow
23 Неочікувана проблема Unexpected Trouble
24 Мисливець за головами Bounty Hunters
25 Подвійний обман Double Deception
26 Зоряна брама Gate World
27 Космічний злодій Space Thief
28 Місячна магія Moon Magic
29 Справа честі Affair of Honor
30 Приречена квітка Doomed Flower
31 Жеребці Сандіна The Stallions of Sandeen
32 Мозковий центр Brain Trust
33 Подвійний удар Ліги Світла Lightning Strikes Twice
34 Камінь свободи The Liberty Stone
35 Лози The Vines
36 Битва за Сферу The Space Fighter
37 Серце Пакстару Heart of Paxtar
38 Дорога у вічність Appointment at Forever
39 Що відбувається? What's Going On?
40 Пісня Темних Сил Dark Singer
41 Лісова чаклунка Swamp Witch
42 Дзеркальний всесвіт Deadly Reflections
43 Зворотній відлік Early Warning
44 Правильний вибір A Question of Conscience
45 Корабель життя Life Ship
46 Творці міражів The Mirage Makers
47 Запечатане зло Do Not Disturb
48 Світ мрій Dreamworld
49 Діти Соларуса II The Children of Solarus II
50 Садівник The Gardner
51 Армада Armada
52 Дзвони Шарпісу The Chimes of Sharpis
53 Ігрова галактика Galaxy Gamester
54 Циркова планета Circus Planet
55 Загальний зв'язок Common Bond
56 Королева лісової душі Mistress of Soul Tree
57 Пожиратель життя The Life Eater
58 Пустка Wasteland
59 Оракул The Oracle
60 Коротке замикання, довгий політ Short Circuit, Long Wait
61 Колись давно Time and Time Again
62 Джерело The Source
63 Облава The Raid
64 Великий Коваль The Squire Smith
65 Останній ривок і кінець подорожі Final Ride at Journey's End

Мультсеріал на DVD[ред. | ред. код]

Вся серія існує французькою мовою у вигляді двох коробочних DVD, випущених Manga Distribution. Англійською кілька збірок вийшли на відеокасетах в 1980-х.

6 грудня 2007, Shout! Factory придбали права на серію. Вони випустили диск «Jayce and the Wheeled Warriors — Volume 1» з Vivendi Entertainment 25 березня 2008. Набір з 4-х дисків містив перші 33 епізодів серіалу, а також бонуси. Друга частина вийшла у другій половині 2008 року; Однак через погані продажі «Jayce and the Wheeled Warriors — Volume 1» був скасований.

22 липня 2011 року, права на серію придали Mill Creek Entertainment і планували випустити його в повному обсязі[2]. Згодом вони випустили «Jayce and the Wheeled Warriors — Volume 1» на DVD в Регіоні 1 21 лютого 2012. Набір з 3-х дисків містив перші 32 епізодів серіалу. Також вийшла колекція з 10-и найкращих епізодів. «Volume 2», який містив наступні 33 епізоди, вийшовй 19 лютого 2013.[3]

Виробництво[ред. | ред. код]

Більшість епізодів були написані французькими письменниками Жаном Шалопеном (Jean Chalopin) і Хаскеллом Баркіном. Серед авторів з DIC також були Ларрі Ді Тілліо, Барбара Хемблі і Джозеф Майкл Стражинськи. Стражинськи написав близько чверті з епізодів, намагаючись, за його словами «розбурхати мляву концепцію і перетворити її на щось більше.»[4] Хаїм Сабан і Шукі Леві забезпечили мультсеріал музикою, а саме опенінгом та ендингом.

У Сполученому Королівстві мультсеріал показувався в неділю вранці на Channel 4 і Sky Channel. У Франції, французькою мовою він виходив під назвою «Jayce et les Conquerants de la Lumiere» (букв. «Джейс і Підкорювачі Світла») в «Les P'tits Loups», дитячому шоу на каналі TF1, починаючи з 9 вересня 1985. Його перший показ в США відбувся сім днів по тому. Майже через десять років він був повторно показаний в США з 3 липня 1994 по 25 серпня 1995 року.[5]

В Україні показувався у 2004 році в російському дубляжі від РенТБ.

Фільм[ред. | ред. код]

Через низькі обсяги продажів іграшок, 65-й епізод мультсеріалу став останнім, так і не завершивши сюжетну лінію. За словами Стражинські, планувалося випустити анімаційний фільм до серіалу, наслідуючи Трансформерів і G.I. Joe. Стражинські написав сценарій до фільму, але через невисоку популярність іграшок підготовка фільму була відкладена на невизначений термін.

Якби фільм був знятий, він завершив би сюжет серіалу. Ліга Світла Джейса зустріла б своїх попередників і пройшла тренування на рідній планеті Хранителів. Джейс знайшов би батька, але, за словами Стражинські, Одрік повинен був загинути від руки Собоса. Монстри, почавши останній штурм, стикнулися з Джейсом у фінальній битві, де Джейс об'єднав частини кореня і знищив Собоса, відновивши мир[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rizzo, Francis (25 березня 2008). Jayce and the Wheeled Warriors, Vol. 1. DVD Talk. Архів оригіналу за 17 жовтня 2013. Процитовано 11 квітня 2014. 
  2. Lambert, David (5 січня 2012). Jayce and the Wheeled Warriors - MCE's 'Volume 1' 32-Episode DVD: Finalized Date, Cost, Packaging. TV Shows on DVD. Архів оригіналу за 9 червня 2015. Процитовано 11 квітня 2014. 
  3. Lambert, David (11 грудня 2012). Jayce and the Wheeled Warriors - The Final 33 Episodes Debut on DVD in Mill Creek's Vol. 2!. TV Shows on DVD. Архів оригіналу за 2 жовтня 2015. Процитовано 11 квітня 2014. 
  4. Compuserve. June 26, 1998.
  5. TV Guide. July 2–8, 1994
  6. Oblique relations…. Wheelies and B5. Wheelies.net. Архів оригіналу за 8 лютого 2012. Процитовано 16 вересня 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]